Yaylabel (Sütçüler-Isparta) yöresi'nin florası
Flora of Yaylabel (Sütçüler-Isparta) region
- Tez No: 295216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN FAKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Flora, endemik bitkiler, Yaylabel, Sütçüler, Isparta2011, 101 sayfa, Flora, endemik bitkiler, Yaylabel, Sütçüler, Isparta2011, 101 pages
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu floristik çalışma Isparta il merkezine 100 km. mesafede bulunan Sütçüler ilçesinin Yaylabel, İbişler, Darıbükü, Güldallı, İncidere, Kasımlar, Kesme, Çukurca köylerinde yapılmıştır. Araştırma alanının denizden yüksekliği 552 m. İle 2548 m. Arasında değişmektedir. P.H. Davis kareleme sistemine göre C3 alanına giren çalışma alanımız floristik açıdan Akdeniz ve İran-Turan fitocoğrafya bölgelerinin geçiş kuşağında yer almaktadır.Araştırma alanından Şubat 2010 ve Mayıs 2011 tarihleri arasında toplam yaklaşık 736 bitki örneğinin ? Flora of Turkey and the East Agean Islands? adlı esere (P.H.Davis, 1965-1988) göre teşhisleri yapılarak 67 familyaya ait 167 cinse bağlı 271 takson tespit edilmiştir. Bu tespit edilen 271 taksondan 37 ( % 13,65) takson endemiktir. Türlerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir; Akdeniz elementi 69 ( % 25,46), İran- Turan elementi 24 (% 8,86), Avrupa- Sibirya elementi 15 ( % 5,54), birden fazla bölgeli ve bölgesi bilinmeyen 163 (60,14)'dir.
Özet (Çeviri)
Floristic studies have been carried out in the Yaylabel District which is located on the east and 100 km away from Sütçüler having an altitude between 552-2548 meters. The research area which is taken place in the C3 square according to the ?square system of P.H. Davis? is located in the transition zones of Mediterranean and Iran-Turanian phytogeographic regions in respect of floristic point of wiev.About 736 specimens which were collected from the research area between February 2010 and May 2011 have been identified according to the book named ?Flora of Turkey and the East Aegean Islands? (P.H. Davis 1965-1988), and totally 271 species belonging to 167 genera and 67 families were determined. Endemic taxa are 37 (13,65%).The distribution of the taxa according to phytogeopraphical regions area: Mediterranean 69 (25,46%), %), Irano-Turanian 24 (8,86%), Eurosiberean 15 (5,54%) widespread and the phytogeographical regions were unknown 156 (60,14%).