Ardıç (Dursunbey-Balıkesir) yöresi'nin florası
Flora of Ardıç (Dursunbey-Balıkesir) region
- Tez No: 295217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN FAKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Flora, endemik bitkiler, Ardıç, Dursunbey, Balıkesir2011, 100 sayfa, Flora, endemic plants, Ardıç, Dursunbey, Balıkesir2011, 100 pages
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu floristik çalışma Balıkesir il merkezine 80 km. mesafede bulunan Dursunbey ilçesinin Ardıç yöresinde yapılmıştır. Ardıç, Balıkesir ilinin doğusunda, Dursunbey ilçesinin batı ve kuzey batısında yer almaktadır. Çalışma alanı, Akdeniz ve Avrupa-Sibirya fitocoğrafya bölgelerinin geçiş zonunda yer almaktadır. Fakat Akdeniz iklimi alanda daha etkilidir. Denizden yüksekliği 380 m. ile 1320 m. arasında değişmektedir. Çalışma alanı P.H. Davis kareleme sistemine göre B2 alanına girmektedir.Araştırma alanından Nisan 2010 ve Mayıs 2011 tarihleri arasında toplam yaklaşık 811 bitki örneğinin ? Flora of Turkey and the East Agean Islands? adlı esere (P.H.Davis, 1965?1988) göre teşhisleri yapılarak 63 familyaya ait 177 cinse bağlı 270 tür tespit edilmiştir. Bu taksonların 30'i Türkiye için endemiktir.Türlerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir: Akdeniz 59 ( % 21,9), İran- Turan 10 (% 3,7), Avrupa-Sibirya 44 ( % 16,3), birden fazla bölgeli ve bölgesi bilinmeyen 157 (% 58,1)'dir. Hayat formlarına göre dağılım ise Hemikriptofitler % 30,7, Terofit % 29,3, Kamefit % 15,9 ve diğerleri % 24,1 şeklindedir.
Özet (Çeviri)
Floristic studies have been carried out in the Ardıç District which is located on the east and 80 km away from Balıkesir having an altitude between 380-1320 meters. The research area which is taken place in the B2 square according to the ?square system of P.H. Davis? is located in the transition zones of Mediterranean and Euro-Siberean phytogeographic regions in respect of floristic point of wiev.About 811 specimens which were collected from the research area between April 2010 and May 2011 have been identified according to the book named ?Flora of Turkey and the East Aegean Islands? (P.H. Davis 1965-1988), and totally 201 species belonging to 190 genera and 63 families were determined. Endemic taxa are 16 (7,9%).The distribution of the taxa according to phytogeopraphical regions area: Mediterranean 59 (21,9%), Eurosiberean 44 (16,3%), Irano-Turanian 10 (3,7%), widespread and the phytogeographical regions were unknown 157 (58,1%). The distribution of the taxa according to life forms: Hemicriptophytes 30,7%, Terophytes 29,3%, Chamaphytes 15,9% and others 24,1%.