Uluslararası inşaat projelerinde finansman temin eden kuruluşların ihale süreçleri
The tendering procedures of multilateral banks and organizations who finance international construction projects
- Tez No: 295438
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası inşaat projeleri, Proje finansmanı, İnşaat proje döngüsü, İhale prosedürleri, Dünya Bankası, Avrupa Birliği, Japon Uluslararası İşbirliği Bankası, KİK, FIDIC, Uluslararası kredili ihale, Uluslar arası rekabetçi ihale, International construction projects, Project financing, Project Cycle, Tender procedures, The World Bank, The European Union, Japan Bank for International Cooperation, KİK, FIDIC, International tender for foreign-financed projects, International competitive bidding
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tez çalışmasında inşaat projeleri finansmanı konusu, başta FIDIC Pembe Kitap'ta isimleri geçen finansman kurumlar tanıtılmakta ve finansman sağlayan kurumların finanse ettikleri inşaat projelerinde öngördükleri uluslararası ihale prosedürleri incelenerek, aralarındaki fark ve benzerlikleri ortaya konulmaktadır. , Dünya Bankası ve Avrupa Birliği inşaat projesi döngüleri ve inşaat ihale prosedürleri, ihale kılavuzları ve standart ihale belgelerine dayanılarak incelenmiş, Türkiye'de dış finansmanlı uluslararası inşaat projelerinin ihalesinde hangi mevzuatın uygulandığı, Kamu İhale Kurumu açısından bu tür ihalelerin nasıl ele alındığı incelenmiştir. Bu bölümde aynı zamanda, incelenen uluslararası inşaat ihale prosedürlerine bir örnek vermek amacıyla Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) tarafından bir bölümü finanse edilen ve JBIC ihale kılavuzuna göre ihale edilen örnek bir Uluslararası Havaalanı Geliştirme Projesi ihale süreci anlatılmıştır. İncelenen finansman kurumların ihale prosedürleri hem kendi aralarında hem de KİK açık ihale usulü ile karşılaştırılmış, aradaki fark ve benzerlikler ortaya konulmuştur. Yapılan karşılaştırma i baz alınarak KİK açık ihale mevzuatında hangi değişikliklere gidilebileceği ve Türkiye'de uluslararası kredili ihale mevzuatı oluşturulabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the thesis study financing of the construction projects and financial organizations are introduced especially the organizations in FIDIC MDB Harmonized Book and the tendering procedures of those organizations are examined , their similarities and differences are explained. The project cycles and tendering procedures of the World Bank and EU based their procurement manuals and standard bidding documents are handled and which tendering procedure is applied in foreign-funded projects tendering in Turkey and how it is handled in KİK are examined. Also an international airport development project?s tendering procedure which is half -financed by JBIC and tendered according to JBIC tendering procedures is examined in order to set an example of foreign funded construction projects tendering procedure. The Project cycles and tendering procedures of those financing organizations and KİK are compared and the similarities and differences between of them are explained. Also based on the comparison it is indicated that in KİK legislation what changes should be made and an international tender process should be created for foreign-financed construction projects in Turkey.