Etkili yalın teknikler ve bir montaj hattında uygulama
Effective lean techniques and implementation of an assembly line
- Tez No: 295569
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yalın Üretim, Yalın Teknikler, Değer Akış Haritalama, Montaj hattı, Yüksek Ürün Çeşitliliği, Lean Manufacturing, Lean Techniques, Value Stream Mapping, Assembly Line, High Mix Production
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, otomotiv, tarım ve iş makineleri endüstri sektöründe yer alan ana sanayi firmalarının sistem ve ünite ihtiyaçlarını karşılayan bir işletmede, yüksek parça ve ürün çeşitliliğine sahip bir pompa montaj hattında yalın üretim uygulaması gerçekleştirilmiştir. Yalın dönüşüm sürecinin başında pilot ürün grubu seçimi yapılması gerekmiştir. Bunun için gerçekleştirilen pareto analizi ile pilot ürün grubu belirlendikten sonra çalışmalara başlanmıştır. Çalışmada ürün çeşitliliğindeki artışın işletme performansı üzerindeki olumsuz etkisi yalın üretim ilke ve tekniklerinin bütünleşik olarak kullanımı ile azaltılmaya çalışılmıştır. Öncelikle üretim ortamındaki sorunları tanımlamada ve yok etmede etkili bir takım araç ve tekniklerin bir araya getirilip uygulanmasında yol gösterici olan değer akış haritalama aracı kullanılmıştır. İşletme için uygun olacağı düşünülen, tek parça akış, hat dengeleme, üretim dengeleme, kanban ve standart iş gibi yalın teknikler ve diğer iyileştirme fırsatları da değer akış haritalama sonuçlarına göre belirlenmiştir. Uygulama sonucunda talepte meydana gelebilecek değişikliklere uyum sağlayabilecek esneklikte bir montaj hattı tasarlanmış, üretimde kalite ve % 20 oranında verimlilik artışı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
By this study, lean manufacturing was carried out in a high-piece and high mix product assembly line of an enterprise providing the system and unit requirements of industrial parent companies that take part in automotive, agriculture and heavy equipment industrial sector. At the beginning of the lean transformation process, a pareto analysis was required for the selection of pilot product family. Lean manufacturing practices was started after determining this pilot product family. In this study, negative influence of product range on enterprise performance has tried to be reduced by integrated usage of lean manufacturing principles and techniques. First of all, value stream mapping tool which is a directive in gathering a set of effective tools and techniques in identifying and eliminating the problems occurred in the production area was used. Lean techniques such as one piece flow, line balancing, production smoothing, kanban, standard operation and other improvement opportunities considered as appropriate for the enterprise are also determined according to the value stream mapping results. As a result of the application, an assembly line flexible enough to adapt changes in demand was designed and production quality and 20% productivity growth were achieved.