Performance evaluation of n-average zero-crosing bit synchronizer
N-ortamlı sıfır-geçiş bir sekronizatörün performans hesabı
  1. Tez No: 29565
  2. Yazar: ZEYNEL DEPREM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. RUYAL ERGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri destekli yaklaşım, Verisiz yaklaşım, Bilgi bağımlı jitter
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
öz N-ORTALAMALI SIFIR-GEÇİŞ BİT SENKRONİZATORÜNÜN PERFORMANS HESABI DEPREM Zeynel Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. F. Ruyal ERGÜL Eylül, 1993, 105 sayfa Bu tezde, N-Ortalamali Sıfir-Geçiş Bit Senkronizatör1 ünün performansı incelendi ve bilgiye bağımlı jitterin azaltımı için bir yöntem tanıtıldı. N-Ortalamalı Sıfir -Geçiş Senkronizatörlerde faz hatası ortalama alma yöntemi ile tahmin edilmektedir, ortalama işlemi belirli bir sayıdaki sıfir geçişi için yapılmaktadır. Jitter performası önce analitik olarak sonrada simülasyon ile bulunmaktadır. Analitik performans hesabı zaman ekseninin ardışıl aralıklara bölünmesi esasına dayanmaktadır. Bu aralıklar ortalama işleminin yapıldığı aralıklardır. Sıfir geçişlerinin rassal olmasından dolayı bu aralıkların süresi de rassal olmaktadır. Simülasyon, N-Ortalamalı Sıfir-Geçiş Bit Senkronizatörü' nün hassas modellenmesine ve bu modele dayalı performansın belirlenmesine dayanmaktadır. Simülasyon sonuçlan ve analitik hesap sonuçlan iyi bir uyum göstermektedir, özellikle yüksek SNR'da.Jitter varyansını azaltmak için bilgiye bağımlı jitterin kompansasyonu da aynca incelenmiştir. Bu, her sıfir geçişinde kompanse edilmememiş faz hatasmdan bilgiye bağımlı jitterin çıkarılması ile yapılmaktadır. Jitter kompansasyon metodunun etkinliği simülasyonla ölçüldü ve detekte edilmiş az sayıda sembolle bilgiye bağımlı jitterin yüksek SNR da önemli ölçüde azaldığı görüldü. Bilgi bağımlı jitterin tahmininde ortalama yönteminin kullanılması durumunda, algorithmanın senkronizatorun yapışma dahili kolayladır. Yüksek SNR da jitter varyansında on kata varan iyileşmeler izlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE EVALUATION OF N-AVERAGE ZERO -CROSSING BIT SYNCHRONIZER DEPREM Zeynel M. S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. F. Ruyal ERGÜL September, 1993, 105 pages In this thesis, the jitter performance of N-Average Zero-Crossing Bit Synchronizer ( N- Average ZCBS ) was investigated and a method for data-dependent jitter compensation was introduced. In N- Average ZCBS, the phase error is estimated using an averaging concept where averaging is done over a number of zero crossings. Jitter performance is evaluated first analytically then by simulation. The analytical performance evaluation is based on partitioning of time axis into successive intervals during which averaging is done. Due to random occurrence of zero crossings, the averaging period varies randomly and interval lengths are random too. The simulation is based on an accurate modeling of N- Average ZCBS and determining the performance based on this model. Results of both analysis's show good agreement, specially at high SNR 's. mData-dependent jitter compensation is also investigated to reduce jitter variance. This is done by calculating the amount of phase error which is caused by random data and subtracting it from uncompensated phase error at each zero crossing. The effectiveness of jitter compensation method was tested by simulation and it has been shown that by using a small number of detected data symbols, the data dependent jitter can be reduced substantially at high SNR's. The incorporation of the algorithm into the synchronizer structure is simple when phase error due to data patterns is estimated by using averaging concept. Digital signal processing techniques makes implementation possible. Improvements of up to one order of magnitude in jitter variance are observed for high SNR values. Key words. Data-aided estimation, Nondata-aided estimation, Data-dependent jitter Science Code : 609.02.06 IV