Array pattern synthesis with mutual interaction
Karşılıklı etkileşim ile anten örüntü sentezi
  1. Tez No: 29571
  2. Yazar: İHSAN ERDİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENCER KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anten Dizileri, Anten/Dizi Örüntü Sentezi, Karşılıklı Etkileşim, Yaklaşım Problemleri, En Küçük Kareler Yöntemi, Moment Yöntemi, Anten/Dizi Örüntü Optimizasyonu, Antenna Arrays, Antenna/Array Pattern Synthesis, Moment Method, Mutual Coupling, Approximation Problems, Least Squares Method, Antenna/Array Pattern Optimization
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz KARŞILIKLI ETKİLEŞİM İLE ANTEN ÖRÜNTÜ SENTEZİ ERDİN, İhsan Yüksek Lisans Tezi, Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi Y. Doç. Dr. Sencer KOÇ Şubat 1993, 110 Sayfa Anten örüntü sentezine ilişkin genel nümerik yöntemlerden hareketle, 1) genliği ve fazı, 2) yalnızca genliği belirlenmiş bir örüntüyü, verilmiş bir dizi geometrisi için gerçekleştirecek uyarım katsayılarım bulmaya yönelik sentez probleminin çözümünde matris yöntemleri kullanıldı. Bunun yanında, elemanlar arasındaki karşılıklı etküeşimin, gerçekleştirilen örüntü üzerindeki etkisi araştırıldı. Karşılıklı etküeşimin dikkate alınmadığı durumlarda elemanlar nokta kaynaklar olarak alındı. Dizi elemanlarının yönlendirilmesi ve bunun örüntü sentez problemi üzerindeki etkisi araştırıldı. Bütün durumlarda, örüntü sentez problemi, tüm sentez aralığında istenilen ve hesaplanan örüntüler arasında tanımlanmış bir hata fonksiyonunun en küçük kareler yöntemiyle minimize edildiği bir yaklaşım problemi olarak ele alındı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ARRAY PATTERN SYNTHESIS WITH MUTUAL INTERACTION ERDİN, İhsan M.S. in Electrical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Sencer KOÇ February, 1993, 110 pages. Starting from general numerical methods for array pattern synthesis, matrix methods are utilized to solve the synthesis problem for the excitation coefficients of a given array geometry to realize a desired pattern specified l)in amplitude and phase, 2)in amplitude only. Besides that, assuming an array composed of linear sources, the effect of mutual interaction between the elements on the resultant pattern is studied. For the cases in which self and mutual coupling effects are neglected, the elements are taken to be point sources. The orientation of the array elemente and its effects on the pattern synthesis problem are discussed. In all cases pattern synthesis problem is treated as an approximation problem in which an error function defined between desired and calculated patterns over the whole synthesis range is minimized in the least iiisquares sense.