Hierarchical coding of digital images for progressive transmission
Sayısal imgelerin ilerleyen iletim için hiyerarşik kodlanması
  1. Tez No: 29572
  2. Yazar: HAKKI TARKAN YALAZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hiyerarşik Kodlama, İlerleyen îletim, Nesnel Doğruluk ölçütleri, öznel Dolruluk ölçütleri, Hierarchical Coding, Progressive Transmission, Objective Fidelity Criteria, Subjective Fidelity Criteria
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZ SAYISAL İMGELERİN İLERLEYEN İLETİM İÇİN H1YERARŞ1K KODLANMASI YALAZAN, Hakkı Tarkan Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Melek YÜCEL Şubat, 1993, 116 sayfa Hiyerarşik kodlama, sayısal imgelerin ilerleyen iletimi ve çok kullanıcılı ortamlarda kullanılan bir imge kodlama alanıdır. İki gruba ayrılır: değişken çözünürlük hiyerarşileri ve sabit çözünürlük hiyerarşileri. Birinci gruba giren beş değişik piramit veri yapısı ve ikinci gruba örnek olan bit düzlemi kodlaması uygulanmış ve karşılaştırılmış tır. Düşük çözünürlükteki piramit seviyeleri iki çeşit veri ekleme tekniği kullanılarak orijinal imge çözünürlüğüne genişletilmiştir. Performanslar, belirli kalite seviyelerindeki bit oranları kullanılarak karşı laşt irilmiş t ir. Piramit yapıların eşdeğer entropileri ile bit düzlemlerinin birinci derece entropileri, bu tekniklerin bit oranlarınıgöstermektedir. Yeniden oluşturulan imgelerin kaliteleri iki dejfişik sinyal gürültü oranı kullanılarak ölçülmektedir. Nesnel doğruluk ölçütleri, öznel doğruluk ölçütleriyle her zaman uyuşmamaktadır. însan gözünün kenarlardaki hatalara karşı hassasiyeti düşünülerek yeni bir nesnel doğruluk ölçütü önerilmiştir. Türevsel sinyal gürültü oranı adı verilen bu yeni ölçüt, sıkça kullanılan sinyal gürültü oranlarından birisiyle karşı laşt ir ı İmiş - tır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HIERARCHICAL CODING OF DIGITAL IMAGES FOR PROGRESSIVE TRANSMISSION YALAZAN, Hakkı Tarkan M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Melek YÜCEL February, 1993, 116 pages. Hierarchical coding is a field of image coding, which is mainly used in progressive transmission of digital images and multiuse environments. It is divided into two groups: variable resolution hierarchies and fixed resolution hierarchies. Five different pyramid data structures, which fall in the first group and bit plane encoding, which is an example of the second group, are implemented and compared. The low resolution pyramid levels are expanded to the resolution of the original image by using two kinds of interpolation techniques. The performances are compared by using the bit rates at given quality levels. The equivalent entropies of the pyramid structures and the first order entropies of the bit planes show the bit rates of these techniques. The XIIqualities of the reconstructed images are measured by- using two different signal to noise ratios. Objective fidelity criteria do not always agree with the subjective fidelity criteria. A new objective fidelity criterion is proposed considering the sensitivity of human eye to the errors on the edges. This new criterion, which is called the derivative signal to noise ratio, is compared with one of the widely used signal to noise ratios.