Uçaklarda kullanılan metal malzemelere uygulanan tahribatsız muayeneler
Non-destructive testing applied to metallic materials in aircraft structure
  1. Tez No: 295718
  2. Yazar: MELİH ONURSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM BAKKALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Aeronautical Engineering, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Tahribatsız muayene, havacılık, uçak malzemeleri, Nondestructive testing, aviation, aircraft material
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sivil havacılık endüstrisindeki uçak yapıları ve malzeme teknolojisi incelenmiş, farklı tahribatsız muayene teknikleri ile bu yapıların muayenesi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaların ardından tahribatsız muayene uygulamaları yöntem, malzeme bilimi ve dizayn açılarından irdelenmiş, uygulanabilecek farklı seçenekler varsa bu teknikler önerilmiştir.Tahribatsız muayene uygulamalarına geçilmeden önce uçak yapılarında kullanılan metalik malzemeler tanıtılmıştır. Özellikle alüminyum alaşımlarının hafiflik ve yüksek korozyon direnci gibi özelliklerinden dolayı uçak yapılarında tercih edilen malzeme olması üzerinde durulmuştur. Ayrıca tahribatsız muayene metotlarından girdap akımları tekniği, ultrasonik muayene, radyografi, sıvı penetrant ve manyetik parçacık kontrolü detaylı bir şekilde anlatılmış ve deneysel çalışmalarda kullanılan bu yöntemler yine malzeme bilimi açısından irdelenmiştir.Deneysel çalışmalar uluslararası standartlar ve uçak üretici firmaların prosedürleri göz önünde bulundurularak uçak yapıları üzerinde ve laboratuvar şartlarında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalarda çelik ve alüminyum alaşımı malzemeler kullanılmıştır. Uçak üzerinde gerçekleştirilen uygulamalar laboratuvarda detaylı bir biçimde irdelenmiş ve işlem adımları anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aircraft structures and material technology in the civil aviation have been investigated and various nondestructive testing techniques were carried out these structures. After these studies nondestructive testing methods were discussed in terms of material science and design, if there are different options, techniques can be applied have been suggested.Before nondestructive testing experimental studies, metallic materials used in aircraft structures were introduced. Especially preferred usage of aluminum alloys due to their lightness and high corrosion resistance has been emphasized. Besides, nondestructive testing methods including eddy current testing, ultrasonic inspection, radiography, liquid penetrant and magnetic particle inspection were described in detail and these methods used in experimental studies have been discussed from the point of material science.Experimental studies were carried out on aircraft structure and in laboratory in accordance with international standards and aircraft manufacturer procedures. In these studies steel and aluminum alloys has been used. Applications performed on aircraft have been examined under laboratory condition in detail and process steps have been described.