Sürekli fonksiyonların latisleri üzerindeki homomorfizmalar
Homomorphisms on lattices of continuous
  1. Tez No: 295719
  2. Yazar: NEVİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli fonksiyonların latisi, latis homomorfizması, vektör latisi, ölçülebilir fonksiyonlar., Lattice of continuous functions, lattice homomorphism, vector lattice, measurable functions
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada sürekli fonksiyonların latisleri, onların homomorfizmaları ve izomorfizmaları üzerindeki etkileri ile ilgilenildi. Kompakt küme üzerinde, sürekli fonksiyonların latisleri arasındaki homomorfizmalar üzerindeki bazı genel sonuçlar elde edildi. Her boş olmayan sıfır kümesinin, X'de boş olmayan bir içe sahip olduğu kabul edildiği durumda, C(X)'in her otomorfizmasının sürekli olduğu gösterildi. C* (S)'in tüm otomorfizmalarının biçimi elde edildi.Düzgün sürekli fonksiyonların latisleriyle ilgilenen Maribel Garrido ve Jesus Jaramillo`nun son sonuçlarının lineer olmayan karşılıkları gösterildi. Sınırlı ve ölçülebilir fonksiyonların latisleri arasındaki izomorfizmalar üzerinde çalışıldı ve elde edilen sonuçlar diğer fonksiyon latislerine genişletildi. Latisler arasındaki birebir ve örten fonksiyonların bir izomorfizma olması için gerek ve yeter koşul her iki yönde sırayı korumasıdır sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this work; it was dealt with lattices of continuous functions and their homomorphisms, with emphasis on isomorphisms. It was obtained some general results on homomorphisms between the lattices of continuous functions on compact set. It was shown that every otomorphism of C(X) is continuous when every (nonempty) zero set has nonempty interior in X. The form of automorphisms of C* (S) was obtained.A nonlinear counterpart of a recent result of Maribel Garrido and Jesus Jaramillo concerning lattices of uniformly continuous functions were presented. It was studied on isomorphisms between lattices of bounded measurable functions and the results obtained were extended to other function lattices. It was concluded that a bijection between lattices is an isomorphism if and only if it preserves the order in both directions.