İstanbul'da çocuk oyun parklarında atmosferik aerosollerin elementel kompozisyonunun incelenmesi
An investigation about elemental composition of atmospheric aerosols at playgrounds in Istanbul
- Tez No: 295748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARSLAN SARAL, DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Partikül madde, PM2.5, PM10, Çocuk oyun parkı, Elementel analiz, Particulate matter, PM2.5, PM10, Children playground, Elemental analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
İstanbul gibi mega şehirlerde kentleşme sonucu ortaya çıkan yoğun trafik ve endüstrileşme sonucu meydana gelen hava kirliliği burada yaşayan insanlar için önemli problemlerden birini oluşturmaktadır. Bu kirliliğe maruz kalma yetişkenlere kıyasla, daha hassas bünyelere sahip olan çocuklarda daha fazla görülmektedir. Vakitlerinin büyük bir bölümünü oyun parklarında geçiren çocukların fiziksel aktivitelerinin de katkısıyla dış ortamdaki kirleticilere maruziyeti de artmaktadır.Bu amaçla çocukların etkisi altında kaldığı hava kirliliğinin önemli parametrelerinden olan PM2.5 ve PM10 ölçümleri İstanbul'da trafik yoğunluğuna göre seçilmiş 5 farklı çocuk oyun parkında 01 Mart 2009 ve 01 Mart 2010 arasında gerçekleştirilmiştir. Her bir parka ölçüm istasyonu yerleştirilerek, belirlenen periyotlar doğrultusunda ölçümler yapılmıştır. Partikül maddelerin gravimetrik yöntemle tayini ve elementel analizleri yapılmıştır.Elde edilen sonuçlar; bulundukları istasyonlara ve zamana göre değerlendirilmiş ve sonuçlar ortaya konmuştur. Buna göre; trafiğe yakın lokasyonlarda seçilen 3 çocuk oyun parkında PM2.5 ve PM10 konsantrasyonlarının kritik değerlere ulaştığı, deniz kenarında seçilen parkta, bu 3 parka göre daha düşük değerlerde olduğu ve orman içerisinde trafiğe uzak seçilen parkta ise konsantrasyonların sınır değerlerin altında kaldığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Air pollution produced from the traffic and the industry is a major problem for the inhabitants living in the megacities like Istanbul. Children are more susceptible than adults to the air pollution and its adverse effects, because they inhale and retain larger amounts of air pollutants per unit of body weight than adults. They spend much of their time outdoor, consequently their exposure to the concentrations of pollutants increases.To investigate this issue, 5 children playgrounds are chosen with respect to the traffic criteria and fractions of the particulate matter; PM2.5 ve PM10, which are the important air pollutants in concern, measured between the March and December in 2009. Ambient air quality monitoring stations are located in each selected playground and measurements are evaluated in the defined periods. Particulate matter mass concentration determined with gravimetric method and elemental analyses were performed.The results of the concentrations in three playgrounds, which are located close to the traffic, reached the critical values. Concentrations in the playground selected near the seaside have values lower than these three playgrounds, and the one, which selected in the forestland and also far to the traffic, has the concentrations lower than the air quality limits.