Katkı maddeleri yardımıyla gözenekli hidroksiapatit üretimi ve ilaç salım özelliğinin incelenmesi
Production of porous hydroxyapatite with the help of additives and investigation of drug release properties
- Tez No: 295778
- Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidroksiapatit, ilaç salımı, ibuprofen, Hydroxyapatite, drug release, ibuprofen
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZETBu çalışmada gözenekli hidroksiapatit (Ca5(PO4)3OH, HAP) tabletlerden ilaç salım profilleri incelenmiştir. HAP tozları sentetik olarak hazırlanmış ve gözenekli yapı endüstriyel polimer ve biyopolimer 700°C'de sinterlendikten sonra elde edilmiştir. İbuprofen (C13H18O2), model ilaç olarak kullanılmıştır.İlaç salımı üzerine, sinterleme sıcaklığı, hidroksiapatit tabletin polimer içeriği ve çözelti sıcaklığının etkisi incelenmiştir. İlaç etkin maddesi olarak ibuprofen kullanılmıştır. Yapılan ilaç salım deneyleri sonucu, katkı maddesi olarak kullanılan endüstriyel polimerin, gözenekli tablet üretiminde biyopolimerden daha etkili olduğu görülmüştür. Hidroksiapatit tablet içerisindeki polimer miktarı ve çözelti sıcaklığı arttıkça model denklem ile hesaplanan difüzyon katsayısının ve tablet tarafından salınan ibuprofen miktarının arttığı ancak sinterleme sıcaklığı arttıkça model denklem ile hesaplanan difüzyon katsayısı artarken tablet tarafından salınan ibuprofen miktarının azaldığı belirlenmiştir.İbuprofen adsorpsiyonu geliştirilmiş Freundlich, yalancı birinci derece ve yalancı ikinci derece adsorpsiyon kinetik modelleri ile açıklanmıştır. Deneysel sonuçlar; adsorpsiyon kinetiğinin açıklanmasında, yalancı birinci derece kinetik modelin en uygun model olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe present study investigated drug release profiles from porous hydroxyapatite (Ca5(PO4)3OH, HAP) tablets. HAP powders prepared synthetically and porous structure was generated via microemulsion and biopolymer after sintering at 700°C. Ibuprofen (C13H18O2) was used as model drug.The effects of sintering temperature, polymer content of hydroxyapatite tablets and solution temperature on drug release were investigated. Ibuprofen was used as the drug active ingredient. As a result of drug release tests, industrial polymer used as additive was found to be more effective to produce porous tablets than the biopolymer. It was found that as the solution temperature and polymer content of hydroxyapatite tablet increase, the diffusion coefficient calculated by the model equation and the amount of ibuprofen released from tablet also increase however it was found that with increasing sintering temperature the diffusion coefficient calculated by the model equation increases but the amount of ibuprofen released from tablet decreases.The modified Freundlich, pseudo-first-order and pseudo-second-order adsorption kinetic models were used to explain ibuprofen adsorption. Evaluation of the data showed that the pseudo-first-order kinetic model is the most convenient model to represent the adsorption kinetic.