Ayvalık kent mekanının mekan dizim yöntemiyle analizi
Analysis of Ayvalik's urban space by space syntax method
  1. Tez No: 295889
  2. Yazar: DEMET HAYTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ERİNSEL ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayvalık kent mekanı, okunabilirlik, mekan dizim, Ayvalık urban space, legibility, space syntax
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ayvalık kenti yüzyıllar boyunca bulunduğu bölgede önemli roller üstlenmiştir. Sahip olduğu tarih ve kültür birikimi kentin fiziksel ve sosyal yapılanışının temelini oluşturmuş, kent mekanı farklı kültürlerin etkisinde şekillenmiştir.Bu çalışmada farklı kültürlerin etkisinde gelişen Ayvalık kent mekanının biçimlenişi incelenmiştir.Tezin amacı Ayvalık kent mekanının okunması, irdelenmesi ve kent mekanına dair somut verilerin elde edilmesidir. Problem ve potansiyellerin belirlenip kentin iyileşmesine yönelik öneriler getirilmesi de çalışmanın amaçlarındandır.Çalışmanın ilk bölümünde araştırmanın konusu, amacı, kapsam ve yöntemi açıklanmaktadır.İkinci bölümde, Ayvalık kent mekanı ele alınmaktadır. Bu bölümde bölgenin tarihi süreçteki gelişimi, mekansal yapılanışı ve günümüzdeki durumu irdelenmiştir.Üçüncü bölümde, mekan okuma ve okunabilirlik kavramları ile mekan dizim yöntemi, ele alınmıştır. Bu bölümde yöntemin kullanıldığı alanlar, yöntemde kullanılan kavramlar ve yerleşim ölçeğinde mekansal analiz örnekleri yer almaktadır.Dördüncü bölümde, çalışma alanında yapılan gözlem ve analizler aktarılmıştır. Bu bölümde kent mekanının mevcut durumu mekan dizim yöntemiyle analiz edilmiş, kentin barındırdığı problem ve potansiyeller belirlenip öneri proje geliştirilmiştir. Bölümün sonunda öneri proje sonrası durum mekan dizim yöntemiyle analiz edilmiş, çıkan sonuçların mevcut durum sonuçlarıyla karşılaştırmalı bir değerlendirmesi yapılmıştır.Çalışmanın son bölümünde araştırma konusunun sonuçları ortaya koyulmaktadır. Bu sonuçlara göre yeni önerilen projelerle kent mekanının bütünleşme derecesinde ve okunabilirlik seviyesinde artışlar olmuştur.
Özet (Çeviri)
Ayvalık has assumed important roles in its region for centuries. The accumulation of history and culture of the city has constituted the basis of physical and social formation and the urban space has been formed under the influence of different cultures.In this study, formation of Ayvalık?s urban space developed under the influence of different cultures has been examined.The aim of the paper is to read and probe Ayvalık?s urban space and obtain concrete data regarding the urban space. Some of the objects of the study can be identified as determination of problems and potentials and provide recommendations incident to city?s improvement.In the first part of the study, the research subject, purpose, scope and method are described.The second section discusses Ayvalık?s urban space. In this section, the development of the region during historical process, spatial configuration and current status are probed.In the third section, the concepts of reading space and legibility are discussed in addition to the space syntax method. In this section, issues like the fields where the method is employed, concepts used in the method and examples of spatial analysis in the settlement scale have been discussed.Observations and analysis made in the study area have been relayed in the fourth chapter. In this section, the current state of urban space were analyzed through space syntax method and the problems and potentials of the have been identified and a proposal project has been developed. The situation after the project proposal has been analyzed through space syntax method at the end of the chapter and an assessment has been performed through comparison of the end results by the current situation results.The results of the research topic have been revealed in the last chapter of the study. According to these results, there have been increases in the degree of integration of the urban space and level of legibility with the new proposed projects.