Silli protozoonların kapalı ortamlardan izole edilmesi ve kitosan kaplı manyetik demiroksit nanoparçacıklar ile kültür ortamından ayrıştırılması
Isolation of ciliated protozoons from indoor areas and separation with chitosan coated magnetic nanoparticles from the culture
- Tez No: 295968
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİR BAKİ DENKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyoloji, Science and Technology, Biology
- Anahtar Kelimeler: bakteri, Ciliophora, nanoteknoloji, bacteria, Ciliophora, nanotechnology
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanoteknoloji ve Nanotıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı; silli protozoonları kapalı alanlarda tespit etmek, silli protozoa-patojen bakteri etkileşimini incelemek ve nanoparçacıklar kullanarak silli protozoonları kültür ortamından ayırmaktır.Amaçlar doğrultusunda, çalışmanın ilk bölümünde, kapalı ortamlardaki silli protozoonların varlığı araştırılmıştır. Örneklemeler; dört farklı alandan, beş farklı yöntemle yapılmış ve 13 takıma ait 20 silli protozoon taksası izole edilmiştir. Elde edilen sonuçlar; alanlara ve örnekleme yöntemlerine göre karşılaştırılmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde; örnekleme alanlarından izole edilen ve model organizma olarak seçilmiş silli bir protozoon olan Colpoda spp., kültür ortamında çoğaltılmış, karma bakterilerin ortamdan uzaklaştırılması amacıyla seri yıkama yöntemi ile sterilize edilmiş ve patojen bir bakteri olan Staphylococcus aureus ile etkileştirilmiştir. Sonuçlar, spektrofotometrik ölçümler ile gösterilmiştir. Sonrasında silli protozoonların santrifüj edilmesiyle oluşan ekstraktların biyo-uyumluluğunu göstermek için 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyl-tetrazolium bromide (MTT) testi uygulanmış ve ekstraktlarının sitotoksik olmadığı ortaya konmuştur.Çalışmanın son bölümünde ise; Colpoda spp., kitosan ve lugol kaplı manyetik nanoparçacıklar ile etkileştirilmiştir. Manyetik alana maruz bırakılan silli protozoonların mıknatıs etrafında toplandıkları gözlenmiştir. Ayrıştırma sonuçları ise sayım ve fotoğraflarla desteklenmiştir.Bu çalışma, silli protozoonların nanoparçacıklar ile kültür ortamından ayrıştırılmasına yönelik ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The aims of this study are; to find out ciliated protozoa in indoor areas, to investigate the interactions between ciliated protozoa and pathogen bacteria and to separate ciliated protozoa from culture by using nanoparticles.In accordance with these purposes, in the first part of this study; the presence of ciliated protozoa in indoor areas were investigated. Samples were collected from four different indoor areas by using five different methods and 20 protozoon taxa belong to 13 order were identified. The results from sampling sites and different sampling methods were compared.In the second part of the study, a ciliated protozoon Colpoda spp., which was isolated from sampling sites and choosen as a model organism, was grown in a culture, sterilized by serial washing method for the removal of complex bacteria and interacted with a pathogen bacteria Staphylococcus aureus. The results were shown with spectrophotometric measures. Then, the bio-compatibility of the extracts of ciliates after centrifugation was evaluated with 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyl-tetrazolium bromide (MTT) test and proved that the extracts were non-cytotoxic.In the last part of the study, Colpoda spp. was interacted with chitosan and lugol coated magnetic nanoparticles. Then, it was investigated that the ciliated protozoa, which was exposed to magnetic field, were agglomerated around the magnet. The results of the separation were supported with enumerations and photographs.This is the first study, in which magnetic nanoparticles were used for the separation of ciliated protozoa from the culture.