Bilgisayar destekli öğretim uygulamalarının öğretmen adaylarının grafiksel beceri, tutum ve başarılarına etkisi
The effects of computer aided teaching applications on graphical skill, attitude and performances of pre-service teachers
  1. Tez No: 295967
  2. Yazar: TÜLİN UYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEM SEDA ÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik anlama, yorumlama ve çizme, bilgisayar destekli öğrenme, tutum, çözünürlük, Graphics understanding, interpreting and drawing, computer aided teaching, attitude, solubility
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırma, bilgisayar destekli öğretimin (BDÖ), fen öğretmen adaylarının grafiksel becerilerine (grafik anlama, yorumlama,çizme), grafik kullanımına yönelik tutumlarına ve kimya başarılarına etkisini ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, 2010/2011 öğretim yılında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü 1.sınıfta öğrenim gören ve Genel Kimya dersini alan 40 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada deneysel yöntem kullanılmıştır. Öğrenciler rastgele deney ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. `Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler' konusu ilk gruba yapılandırmacı yaklaşıma dayalı BDÖ ile kontrol grubuna ise geleneksel yaklaşımla anlatılmıştır. BDÖ için sadece bu araştırma için geliştirilen özel bir yazılım kullanılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Grafik Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği, Grafik Çizme, Anlama ve Yorumlama Testi, Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler Başarı Testi ve çalışma yaprakları kullanılmıştır. Uygulama sonrası deney grubundan 6 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Ölçme araçlarından elde edilen veriler, parametrik olmayan ve betimsel istatistik yöntemleri ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, BDÖ uygulamalarının öğretmen adaylarının grafiksel becerilerinin ve grafik kullanımına yönelik tutumlarının olumlu yönde değişmesinde geleneksel yaklaşıma göre daha etkili olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçları, bilgisayar destekli grafik çizim programının, grafiksel becerilerin gelişmesine katkısı olan, etkili bir BDÖ materyali olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to identify the effects of computer aided teaching (CAT) on pre-service teachers? graphical skills (graph understanding, interpreting and drawing), and attitudes towards graphical usage, and chemistry achievement. The work was carried with 40 pre-service teachers who are enrolled in first year Hacettepe University Department of Secondary Science and Mathematics Education and take general chemistry course in the academic year, 2010/2011. Experimental method was used as research design and pre-service teachers were randomly divided into experiment and control groups. Constructivism oriented CAT was applied to the experimental group during the treatment of ?Factors Affecting Solubility? unit while the traditional method used for the control group. For CAT, a specialised software developed only for this research was applied. The Attitude Scale Towards Graphics Usage, Graphics Drawing, Understanding and Interpreting Test, Factors Affecting Solubilitiy Performance Test and worksheets were used as data collection instruments. Semi-structured interviews were conducted with 6 participants from the experimental group after the treatment. The data were analyzed using non-parametric and descriptive statictical methods. The analysis revealed that CAT applications were more effective in increasing pre-service teachers? graphical skills and attitudes towards graphics usage compared to the traditional method. Moreover, the results indicate that the computer aided graphics drawing software was an effective CAT material that contributes to the development of graphical skills.