Bir koruma tedbiri olarak iletişimin denetlenmesi
Monitoring of comnication as a protection measure
- Tez No: 296037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KASIM KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İletişimin Denetlenmesi, Mobil Telefonun Yerinin Tespiti, Haberleşme Özgürlüğü, Kararlar, monitoring of communication, the localization of mobile phone, freedom of comminication, court decisions
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi, soruşturma ve kovuşturma sırasında başvurulan gizli soruşturma tedbirlerindendir. Haberleşme özgürlüğüne müdahale edebilecek olan bu tedbir suçla mücadelede zorunlu olan bir tedbir olarak karşımıza çıkmaktadır. 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu bu hususu genel ceza yargılaması hukukumuza sokmuştur. Bu çalışmamızda iletişimin denetlenmesinin nedenlerini, Anayasamızda haberleşme hakkının düzenlenmesini, uluslar arası düzenlemeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu konudaki kriterleri belirleyen yol gösterici kararlarını, karşılaştırmalı hukuktaki düzenlemeleri incelemeye çalıştık. Ve 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunundaki yeni düzenlemenin koşullarını, iletişimin denetlenmesi yoluyla elde edilen delillerin ceza yargılamasında delil olarak kabul edilebilirliğini irdelemeye çalıştık. Yargıtay kararları ile birlikte hukuka aykırı olarak elde edilen delillerin değerlendirilememesi üzerinde açıklamalarda bulunduk.
Özet (Çeviri)
Telecommunications traffic going through the inspection, investigation and prosecution during the investigation into the secret referanced. Freedom of communication which is capable of intervening in the fight againts crime, this measure appears to be a measure which must be. Put into practice on June 01, 2005, Criminal Law, numbered 5271, counts this issue within the frame of General Criminal Law. In this study, we tried to discuss following issues; the reasons why communication in the constitution, international regulations in this ıssue. We also examined guiding decisions of European Human Rights Court determining the criteria, regulations in comparative law. In the new regulation of law numbered 5271 in the Criminal law concerning the inspection of communication, we tried to find out the validity of the evidence to judge those involved in the Crşmşnal Law. With the decisions of the Supreme Court Spoke on ilegally obtained evidence assestment descritions found.