Ceza Yargılaması Hukukunda iletişimin denetlenmesi tedbiri
Monitoring of communication in criminal procedure measures
  1. Tez No: 399544
  2. Yazar: AHMET ATAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İletiŞim, iletiŞimin denetlenmesi tedbiri, tedbir kararı, ceza muhakemesi hukuku
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 310
Özet
Devletler bir yandan suçla mücadele konusunda önleyici tedbirler almaya çalıŞmakta diğer yandan ise suç iŞlenmesinden sonra sorumluların tespit edilerek yakalanması amacıyla da çeŞitli tedbirlere gereksinim duymaktadırlar. Bilim ve teknolojideki geliŞmeler ile birlikte iletiŞim araçlarındaki hızlı değiŞim ve dönüŞüm, iletiŞimin denetlenmesi tedbirini delil elde edilmesi konusunda ihtiyaç duyulan yöntemlerden birisi haline getirmiŞtir. Ülkemizde 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile adli amaçlı iletiŞimin denetlenmesi tedbirinin çerçevesi belirlenirken, 5397 Sayılı Bazı Kanunlarda DeğiŞiklik Yapılmasına Dair Kanun ile önleyici ve istihbari amaçlı iletiŞimin denetlenmesi tedbirinin çerçevesi belirlenmiŞtir. 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun da düzenlenen adli amaçlı telekomünikasyon yoluyla yapılan iletiŞimin denetlenmesi tedbiri, soruŞturma ve kovuŞturma aŞamasında baŞvurulmakta olan gizli soruŞturma tedbirlerinden bir tanesidir. Ülkemizde son dönemlerde yürütülen ve kamuoyu tarafından yakından takip edilen birçok önemli soruŞturma kapsamında söz konusu iletiŞimin denetlenmesi tedbirinin uygulanmıŞ olması, soruŞturma ve kovuŞturma aŞamasında tedbirin koŞulları mevcut olmadan ve soruŞturma ile ilgisi bulunmayan birçok kimsenin telefonlarının yapılan soruŞturmalar kapsamında dinlendiğinin iddia edilmesi, toplumun büyük bir kesiminin telefonlarının dinlendiği konusundaki inancı ile bu yönde topluma egemen olan algı hususları, 5271 Sayılı CMK‟da düzenlenen iletiŞimin denetlenmesi tedbirini en çok tartıŞılan koruma tedbirlerden birisi haline getirmiŞtir. Aynı zamanda iletiŞimin denetlenmesi tedbirinin uygulanması ile ilgili olarak hak ihlalleri yapıldığı konusundaki yaygın iddia ve söylentiler ile bir kısım önemli soruŞturmalar kapsamında kamuoyunca yakından tanınan birçok kimsenin koŞulları bulunmadığı halde tedbirin uygulanmasına maruz bırakılarak mağdur edildiği hususları son dönemde sıkça tedbiri tartıŞma konusu yapmakta ve bu hususlar sürekli olarak ulusal basın tarafından da dile getirilmektedir. Tedbire iliŞkin olarak yapılan yeni yasal düzenlemeler ile tedbirin sürekli olarak kamuoyunda tartıŞma konusu olması hususu da dikkate alınarak tedbirin daha iyi anlaŞılmasının sağlanması amacıyla tez konumuz olarak ceza yargılaması hukukunda iletiŞimin denetlenmesi tedbiri seçilmiŞtir. Bu sebeple tez çalıŞması ile bir nebze olsun iletiŞimin denetlenmesi tedbirinin uygulanması ile ilgili olarak ortaya çıkan sorunların belirlenerek bunlara çözüm önerileri getirilmesi, uygulamada tedbirin uygulanması ile ilgili yaŞanan problemlerin belirlenmesi ve bu Şekilde söz konusu koruma tedbirinin usul ve yasaya uygun olarak uygulanabilmesine yardımcı olunmasının sağlanması amaçlanmıŞtır. Tezimizin özellikle ceza muhakemesi hukukunda düzenlenen iletiŞimin denetlenmesi tedbirin daha iyi anlaŞılması konusunda yararlı olacağını ümit etmekteyiz. ÇalıŞmada, 21/02/2014 tarihinde TBMM de kabul edilen 06/03/2014 tarih ve 28933 mükerrer sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren 6526 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeğiŞiklik Yapılmasına Dair Kanunun ve 02/12/2014 tarihinde kabul edilen ve 12/12/2014 tarihli ve 29203 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6572 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeğiŞiklik Yapılmasına Dair Kanunun ile 5271 Sayılı CMK‟nın 135. maddesinde yapılan değiŞiklikler incelenmiŞ ve değerlendirilmeye çalıŞılmıŞtır. Bu tez çalıŞmamızda Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenen iletiŞimin denetlenmesi tedbiri incelenecek olup, bu kapsamda iletiŞimin denetlenmesi tedbiri ile ilgili açıklamalar ile tedbirin tarihsel geliŞimi, çeŞitleri, uygulama koŞulları, tedbirin uygulanma Şekli, tedbirin uygulanmasına iliŞkin yasaklar, tedbirin uygulanması sonucu elde edilen delillerin durumu, hukuka aykırı tedbir uygulanmasına iliŞkin yaptırımlara değinilecektir.
Özet (Çeviri)
They require States to the various measures trying to take preventive measures to combat crime while on the other hand in order to capture those responsible are identified after processing the crime. Rapid change and transformation in the media along with advances in science and technology, has become one of the requirements needed to obtain evidence about the methods of controlling the communication measures. In our country, 5271 is the inspection of forensic contact with law when determining the scope of the measures, 5397 No. Some Laws for preventive monitoring of communications and intelligence is determined by the Law Amending the framework of the measures. 5271 The monitoring of communications made by the regulation of the telecommunications forensic Law enforcement is one of the secret investigative measures that are referenced in the investigation and prosecution stages. In our country, recently carried out and supervise the communication in question within the scope of several major investigations followed closely by the public to be applied to the measures, investigation and without existing conditions of the measure in the prosecution stage, and it is claimed that many unrelated to the investigation relax one's scope of investigation conducted telephone, society a large segment of phones with the belief that in this way the rest of society, the dominant perception issues, No. 5271 inspection measures of communication held at the CCP has become one of the most controversial measures of protection. At the same time make the widespread allegations and rumors with some common measures of debate on important investigations within the scope of public opinion closely known many people's conditions Although there are no matters measures as victims exposed to the implementation of the final period on communication rights violations is made with respect to the supervision of the implementation of the measures, and these issues are constantly are voiced by the national press. The law of criminal proceedings as our thesis in order to ensure that made regarding the measures as continuous measures with new legislation being debated in the public better measures taking into account the considerations understood inspection measures of communication is selected. Therefore thesis supervision of communication get a little bit with the introduction of these solutions by determining the problems arising in relation to the implementation of measures aimed to determine the experienced problems with the implementation of the application of measures and ensuring that the said protection measures to assist the implementation in accordance with the procedures and laws. Monitoring the communications of the thesis held in the criminal procedure law, in particular we hope will be useful for a better understanding of the measures. In the study, 02.31.2014 Date of the Parliament also adopted 03.06.2014 date and 28933 reiterated Official Gazette published enacted in 6526 numbered Anti-Terror Law and the Criminal Procedure Law Amending Certain Laws and Law and on 02.12.2014 accepted and 12.12.2014 dated and 29203 duplicate numbered published in the Official Gazette 6572 No. of Judges and Prosecutors in Some Laws and Decree Law and the Law on the Decree on amendment No. 5271 Code of Criminal Procedure examined the changes made in Article 135, and has been evaluated . In this thesis, our Code of Criminal Procedure is to be examined inspection measures of communication held in the Law, in this context, the historical development of measures with explanations relating to the inspection of communication measures, types, application requirements, the application form measure prohibits the implementation of the measures, the state of the evidence obtained as a result of the implementation of the measures, unlawful will focus on measures relating to the implementation of sanctions.