Gülnuş Emetullah Sultan'ın baniliği
The patronage of Gülnuş Emetullah Sultan
  1. Tez No: 296048
  2. Yazar: MURAT KALAFAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH KARÇAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Kadın, Mimari, Üsküdar, Ottoman, Woman, Architecture, Üsküdar
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 388
Özet
Yapılan bu çalışmada, Gülnuş Emetullah Sultan'ın inşa ettirdiği yapılar çerçevesinde, Osmanlı Mimarisi'nde kadınların mimari kuruculuğu incelenmektedir.Tezin bölümleri; ?Giriş?, ?Osmanlı'da Kadın Baniler?, ?Gülnuş Emetullah Sultan?, ?Osmanlı Haremi'nin İlgi Odağı: Üsküdar?, ?Değerlendirme? ve ?Sonuç? olarak sıralanmaktadır.Birinci bölüm olan giriş kısmında, konunun tanımı, amacı ve sınırlandırılması yapılmış; araştırmanın yöntemi ortaya koyulmuş ve konu ile ilgili kaynaklar değerlendirilmiştir.İkinci bölümde, tarihsel süreçte Türk kadınının konumu ortaya koyularak; Osmanlı'da kadın baniler hakkında genel kapsayıcı bilgiler verilmiştir.Üçüncü bölümde; Gülnuş Emetullah Sultan'ın hayatı, kişiliği ve baniliği hakkında bilgiler verilmiş; inşa ettirdiği yapılar tüm yönleri ile ele alınarak tanıtılmıştır.Dördüncü bölümde; Osmanlı saray kadınlarının mimarlık faaliyetlerinde yoğunlukla tercih ettikleri Üsküdar, bu bağlamda ele alınmıştır.Beşinci bölümde; Üsküdar Yeni Valide Külliyesi'nin plan, cephe, süsleme, malzeme gibi mimari özellikleri teker teker ele alınarak, değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, within the frame of structures, Gülnuş Emetullah Sultan had built; women patronage in Ottoman architecture is researched.The chapters of the thesis is lined up as; ?Entrance?, ?Women Patronage in Ottoman?, Gülnuş Emetullah Sultan?, ?Ottoman Harem?s Cynosure: Üsküdar?, Evaluation? and ?Conclusion?.In the first chapter, ?Entrance?; introduction of the topic, its aims and classifying it, the method of researche are handled and the preferences about the topic.In the second chapter, the place of women in historical era is defined and general information covering the women patronage in Ottoman.In the third chapter, Gülnüş Emetullah Sultan?s life, personality and her patronage are emphasized and her structures are introduced with all aspects.In the forth chapter, Üsküdar, where the palace?s women prefer for their architecture activities, is handled.İn the fifth chapter, architectural specificies of Üsküdar Yeni Valide Complex is evaluated.