Bilgi toplumu sürecinde Erciyes Üniversitesi İ. İ. B. F. Kütüphanesi: Uluslararası bir karşılaştırma
Erciyes University Library of Faculty of Economics and Administrative Sciences in the process of knowledge society: An international comparison
- Tez No: 296057
- Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Ekonomi, Information and Records Management, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Toplumu, Bilgi Merkezleri, Üniversite Kütüphaneleri, Fakülte Kütüphaneleri, Knowledge Society, Knowledge Centers, University Libraries, Faculty Libraries
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada, akademik kütüphane türlerinden fakülte kütüphaneleri; Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (ERÜ İ.İ.B.F.) Kütüphanesi ile Kolombiya Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kütüphanesi, sundukları hizmetler açısından karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Literatürde, akademik kütüphaneler olarak üniversite kütüphanelerini; merkez kütüphane kapsamında ele alan pek çok çalışma olmasına rağmen, üniversite kütüphaneleri içinde birim bazında yer alan fakülte kütüphanelerini inceleyen bir çalışmaya rastlanmamıştır.Bu çalışmayla amaçlanan; ERÜ İ.İ.B.F. Kütüphanesi'nin, kullanıcılarına sunduğu mevcut hizmetlerin tespit edilip, söz konusu bu hizmetlerin çeşitlilik ve kalite bakımından -uluslararası bir kütüphane ile karşılaştırma yapmak suretiyle- değerlendirilerek, kütüphanenin, verdiği hizmetler yönünden eksik noktalarına dikkatleri çekmek ve bu eksikliklere yönelik öneri ve politika geliştirmektir. Söz konusu bu amaç aynı zamanda çalışmadan beklenen birinci katkıdır. Çalışmadan beklenen ikinci katkı ise, bir fakülte kütüphanesinin incelenmesiyle, kütüphanecilik literatüründeki boşluğu doldurması ve mevcut literatüre katkı sağlamasıdır.Betimleme ve doğrudan gözlem yöntemi ile gerçekleştirilen bu çalışma dört bölümden oluşmuştur. Çalışmanın ilk üç bölümü kavramsal nitelikte olup, son bölüm olan dördüncü bölüm ise uygulamaya yöneliktir. Buna göre ilk üç bölümde; bilgi ve bilgi toplumu, bilgi merkezleri, araştırma faaliyetleri ve üniversite kütüphaneleri gibi olguların kavramsal çerçevesi çizilmiştir. Son bölümde ise, uluslararası bir karşılaştırma yapılmış ve ERÜ İ.İ.B.F. Kütüphanesi ile Kolombiya Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kütüphanesi sundukları hizmetler açısından analiz edilmiştir. Bu bölümde ilk olarak, ERÜ İ.İ.B.F. Kütüphanesi ve Kolombiya Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kütüphanesi hakkında genel bilgiler sunulmuş ve her iki kütüphanenin de verdiği hizmetler kendi içlerinde sıralanmıştır. Ardından her iki kütüphane, sundukları hizmetler bakımından karşılaştırılmıştır. Yapılan bu karşılaştırma sonunda ise, Kolombiya Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kütüphanesi'nin, ERÜ İ.İ.B.F. Kütüphanesi'ne kıyasla, hizmet çeşitliliği ve niteliği bakımından daha ileri bir düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, faculty libraries as types of academic library; Erciyes University library of Faculty of Economics and Administrative Sciences (FEAS) and Columbia University Business and Economics Library, were a comparative analysis in terms of services they offer. In the literatüre, üniversity libraries as academic libraries; despite the many studies that discuss the extent of the central library, was not found in a study examining that faculty libraries which are locate on the basis of unit in üniversity libraries.Aimed in this study; Erciyes University FEAS Library, existing services offered to its users in detecting and evaluated in terms of diversity and quality of the services in question ?by making a comparison with the international library- the library, in terms of services provided to draw attention to the missing points and suggestions for these shortcomings and to develop policy. This purpose in question the first contribution is also expected to study. The second is expected to contribute to the study, with examinating of a faculty library, fill the gap in the literature of librarianship and is taht current contribution to the literature.This study which performing with descriptive and direct observational method, consisted of four chapter. The first three cahapter of the study are conceptual property, the last chapter that the fourth chapter is intented to observing. Accordingly, in the first three chapters, was drawn the conceptual framework of facts such as knowledge and knowledge society, knowledge centers, research facilities and üniversity libraries. In the last chapter, was made an international comparison and Erciyes University FEAS Library and Columbia University Business and Economics Library has been analyzed in terms of the services they offer. In this chapter, the first, general information was given about Erciyes University FEAS Library and Columbia University Business and Economics Library and both are listed in the services which they offer tehmselves. Then both libraries, compared with in terms of the sevices they offer. At the end of this comparison is made, has been concluded that and Columbia University Business and Economics Library, by comparison th Erciyes University FEAS Library, is a further level in terms of quality of service and diversity of service.