Fotoğrafın iletişimselliği ve iletişim fakültelerinde fotoğrafın yeri
Communicative league photo and communication faculties photo place
- Tez No: 296066
- Danışmanlar: PROF. DR. M. BİLAL ARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, görsel iletişim, iletişim fakülteleri, Photography, visual communication, communication faculties
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Globalleşen dünyada gün geçtikçe iletişim araçların sayısı artmakta ve bu araçların kullanımı kolaylaşmaktadır. Aynı şekilde iletişim dünyasının her noktasına yeni beyinler kazandıran iletişim fakültelerinin sayısında da bariz artışlar gözlenmektedir. Ne yazık ki bu artışa paralel olarak iletişim kalitesindeki artışın da aynı ölçüde olduğu söylenememektedir. Yükselen iletişim dünyasının başlangıçtaki belki en büyük lokomotifi olan fotoğraf sayesinde gazeteler renklenmekte ve okuyucuya daha inandırıcı haberler sunulmaya başlanmaktadır. İletişime bu denli katkısı olan fotoğrafın gerçekte iletişimin bir parçası olup olmadığı, günümüz iletişim fakültelerinde fotoğrafın ne anlama geldiği ve ne durumda olduğunun tespiti, fotoğraf ile görsel iletişimdeki bağ ve iletişim fakültelerinin bu ilişkiye yaklaşımları, araştırmanın ana konusunu oluşturmaktadır.Türkiye'de, 20. yüzyılın son çeyreğinde temelleri atılan iletişim okullarına, 1990'lı yıllarda hızlanan iletişim fakültesi olgusuna tanık olmaktayız. Yeni kurulan iletişim fakülteleri ile köklü iletişim fakülteleri arasından örnek uzay belirlenerek yapılan anket çalışmasında; iletişim fakültelerinde fotoğrafın yeri, fakülte öğrencilerinin fotoğrafa ilgisi araştırılmaktadır. Fotoğrafa iletişim boyutunda bir aktarım aracı olarak bakmak ve bunun eğitimini iletişim fakültesi öğrencileriyle paylaşmak esasına dayalı bir sistem başvurusu niteliğinde olan bu araştırmada, iletişim fakültelerinin fotoğrafa bakışı anket çalışmasıyla desteklenerek fotoğrafın iletişimsel boyutu çeşitli görüşler eşliğinde araştırma kapsamına dâhil edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In Globalizing world, the number of communication s? instruments are increasing day by day. In the same way, communication schools thats are increasing, are saving in new minds every point of communication world. Unfortunately, this increase is in line to the same extent to the increase in quality of communication can be presented. Perhaps the biggest driving force of the communication world of rising is photography that is colored newspapers and news offered more convincing to the reader started. This research?s main objects are the photography is part of the Communication or not, What the meaining of the photography in the Communication schools, What photography?s stuation and what the relation between photography and visuality.In Turkey, We see that The Communication Faculties, are Setting up In the last quarter of 20. century, are increasing after the 1990s.We take a poll among the Communication Faculties of the newly established and the Communication Faculties of well-established: communication faculties where the photo, the photo of faculty interest in students was investigated. This investigation based on to look at photography like transfer metod of communication and share it?s education to the faculty students and communication faculties of the various opinions on the size of the photo with the communicative view of the survey work is supported by the research were included in the photo.