Aile İrşat ve Rehberlik Bürosuna gelenlerin psiko-sosyal zemini: Kırşehir örneği
Psychosocial backgrounds of persons who visit the family information and guidance offices: A case study in Kırşehir
- Tez No: 296065
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din, Dini Danışmanlık ve Rehberlik, Aile, Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu, Religion, Religious Consultancy and Guidance, Family, Family Information and Guidance Office
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Aile üzerinde çok sayıda araştırma yapılmasına rağmen, Aile İrşat ve Rehberlik Bürosuna gelenlerle ilgili hiç çalışma yapılmamış olması dikkate alınarak gerçekleştirilen bu araştırmada Aile İrşat ve Rehberlik Bürosuna Gelenlerin Psiko-sosyal zemini araştırılmıştır. Ayrıca Aile İrşat ve Rehberlik Bürosuna gelenler yaş, eğitim düzeyleri, cinsiyet, meslek değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi 2009?2010 yılında Kırşehir Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosuna gelenler ve Kırşehir Müftülüğüne bağlı bazı Kur'an Kurslarındaki aile sorunları yaşayan bayanlar seçilerek oluşmuştur. Çalışmada veri toplamak amacıyla kaynak taraması, anket, mülakat ve katılımcı gözlem metotları kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen veriler, bir istatistik programı olan SPSS 15 analiz programı ile değerlendirilmiş ve pearson testi ile frekans dağılımları yorumlanmıştır. Araştırma giriş ve 5 bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın konusu, önemi, amacı, varsayımlar, sınırlılıklar ve metodu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile İrşat ve Rehberlik Büroları, ikinci bölümde dini danışmanlık, üçüncü bölümde aile, Kur'an ve hadislerde aile, dördüncü bölümde Aile İrşat ve Rehberlik Bürosuna başvuranların sorunları hakkında kaynak taramaları sonucu elde edilen bilgilerle araştırmanın teorik boyutu ortaya konulmuştur. Beşinci bölümde ise, anket, mülakat ve gözlem sonucu elde edilen bulgular ve değerlendirmeleri yer almaktadır. Sonuçta ise;1. Aile İrşat ve Rehberlik Bürosuna başvuranların gelme nedenleri arasında çaresizlik hissi etkili olmuştur2. Aile İrşat ve Rehberlik Bürosuna gelenler daha çok kadınlardan oluşmaktadır.3. Aile İrşat ve Rehberlik Bürosuna gelenler ailevi sorunlar yaşamaktadır.4. Aile İrşat ve Rehberlik Bürosuna gelenler yaşadıkları olumsuz tecrübeleri paylaşarak rahatlamaktadırlar.5. Aile İrşat ve Rehberlik Bürosuna gelenler din görevlisinden manevi destek, dua, kaygılarının giderilmesi, yönlendirme ve rehberlik isteyerek, dinlenilme ihtiyacındadır.6. Aile İrşat ve Rehberlik Bürosuna gelenlerin sorunları ailevi, şahsi, fıkhi v.b. her türlü soru ve sorun etrafında şekillenmiştir.
Özet (Çeviri)
Psychosocial backgrounds of persons who visited the Family Information and Guidance Office in Kırşehir were examined in this research considering that in spite of many researches about families, there aren?t any studies about persons who visit the family information and guidance offices. Persons who visited the Family Information and Guidance Office were evaluated according to the variables of age, education level, gender and occupation. Research sample was constituted by selected persons who visited the Mufti?s Family Information and Guidance Office in Kırşehir and some women attending the Mufti?s Koran courses in Kırşehir who had family problems. Data collection methods such as literature review, interview and participant observation were used in the research.Data collected from the research was evaluated by SPSS 15 analysis program which is a statistics program and the frequency distributions were interpreted by pearson test. The research consists of Introduction and 5 chapters. Information about the subject, importance, aim, assumptions, limitations and method of the research were introduced in the Introduction Chapter. In the First Chapter, Presidency of Religious Affairs, Family Information and Guidance Offices; in the Second Chapter, religious consultancy; in the Third Chapter, family in general, family in Koran and hadiths; in the Fourth Chapter, information obtained as a result of the literature review about the problems of persons who visited the Family Information and Guidance Office and theoretical dimensions of the research were introduced. In conclusion;1. Feeling of hopelessness is a significant reason among the reasons for visiting the Family Information and Guidance Office,2. Most of the visitors of Family Information and Guidance Office are women,3. Visitors of Family Information and Guidance Office are encountering family problems,4. Visitors of Family Information and Guidance Office are relaxing by sharing their negative experiences,5. Visitors of Family Information and Guidance Office are in need of being listened by religious officers and they ask for moral support, pray, minimization of anxiety, information and guidance,6. Problems of visitors of Family Information and Guidance Office can be grouped as all kinds of familial, personal, islamic questions and issues.