Kayseri'deki Erken Bizans Dönemi duvar kiliseleri
Wall churches in Kayseri dated to the Early Byzantine Period
- Tez No: 296074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Erken Bizans, Erken Hıristiyan, Kayseri, Duvar kilisesi, Early Byzantine, Early Christian, Kayseri, Wall church
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Türklerin Anadolu'yu yurt edinmelerinden önce söz konusu coğrafyanın önemli bir kısmına hâkim olan Doğu Roma İmparatorluğu, siyasal egemenliğini ortaya koydukları mimari ve sanatsal ürünlerle teşhir edip perçinleştirme yoluna gitmişlerdir. Bu bağlamda, Kapadokya bölgesi de bu mimari ve sanatsal faaliyetlerin mekânı olmuştur. Tarihsel bir derinliğe ve zengin bir mimari çeşitliliğe sahip olan bu bölgenin önemli bir yerleşimi olarak Kayseri de imparatorluğun bahsedilen faaliyetlerinden doğal olarak etkilenmiştir. Bu çerçevede söz konusu yerleşimde birçok Erken Bizans mimari örnekleriyle karşılaşılmaktadır.Bu çerçevede Kayseri sınırları içerisinde bahsedilen döneme tarihlenene altı yapı tespit edilmiştir. Bunlardan üç tanesi kısmen günümüze ulaşabilmişken diğerlerine ilişkin herhangi bir kalıntı bulunmamaktadır. Erken tarihlerde yapılmış çalışmalardan da yararlanmak suretiyle söz konusu yapılara ilişkin mimari tanımlar görsel malzemeler eşliğinde verilmeye çalışılmış, diğer bölgelerdeki çağdaşı olan yapılarla mukayese edilerek bir sonuca ulaşılmak hedeflenmiştir.Bu çalışma, Kayseri'deki Erken Bizans dönemine tarihlenen duvar kiliselerinin, çağdaşı olan diğer bölgelerdeki yapılarla karşılaştırmalı olarak bilimsel bir sistematik dahilinde incelendiği ilk tez olma özelliğini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Having dominated over a remarkable part of Anatolia before Turks adopted it as a homeland, Eastern Roman Empire attempted to strength its political sovereignty by creating some architectural and artistic products throughout the land in question. Parallel to this situation, the region Cappadocia was one of the areas in which such activities as mentioned were applied. As a significant settlement in this region which has had a historic depth and rich architectural heritage during the course of time, Kayseri was naturally affected with these activities conducted by the Empire. Within this framework, it has been encountered with a great many of architectural samples throughout the region dated to the Early Byzantine period.Six architectural works have been determined dated to the period mentioned above within the boundaries of Kayseri. Three of them have managed to reach at the present, and any remnant of the rest cannot be found. By benefiting from the earlier studies, the architectural descriptions have been made along with some visual materials, and all have been compared with their contemporary works built in various regions.This study bears the feature of the very first study which the works dated to the Early Byzantine period in Kayseri have been investigated in a comparative approach with the other works in various regions within a scientific systematic.