Kültürel sinerji yönetiminin işletme performansı üzerindeki etkisi: Çin ve Türkiye üzerinde karşılaştırmalı bir araştırma
The effect of cultural synergy management on business performance: A comparative research between China and Turkey
- Tez No: 296083
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ÖZDEVECİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sinerji Yönetimi, Kültürel Sinerji Yönetimi, İşletme Performansı, Türk Kültürü, Çin Kültürü, Synergy Management, Cultural Synergy Management, Business Performance, Turkish Culture, China Culture
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 331
Özet
Değişime uyum, kaynak kıtlığı, maliyetlerin azaltılması, zaman ve mekan sınırlarının azalması gibi iç ve dış faktörlerden dolayı belirlenen hedeflere ulaşmak isteyen işletmeler, yeni yönetim yaklaşımlarına başvurmaktadır. Başvurulan yeni yaklaşımlarda teknoloji, üretim süreci ve finansal varlıklar kadar insan kaynaklarına da önem verildiği görülmektedir. Her işletme için değişen kritik başarı faktörleri arasında; kültür, insan davranışlarını anlama ve yönlendirme, sinerji farklı kültürlerden pozitif çıktılar elde edebilme potansiyelinden dolayı önem kazanmaya başlamıştır. Bu nedenle kültürel sinerji yönetimi dikkat çeken yaklaşımlar arasında yer almaktadır.Kültürel sinerji yönetiminin işletme performansı üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla hazırlanan bu çalışma, teori ve uygulama olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Teorik kısımda, araştırmanın temel değişkenleri olan kültürel sinerji yönetimi ve işletme performansı detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Uygulama kısmında ise anket yöntemi ile Türkiye'nin en büyük 500 ve en büyük ikinci 500 sanayi işletmesinden ve Çin'in en büyük 500 ve en büyük ikinci 500 sanayi işletmesinden veriler toplanmıştır. Veriler korelasyon, regresyon, t-testi ve Anova analizleri yardımıyla incelenmiştir.Analiz sonuçlarına göre, Türkiye örneğinde kültürel sinerji yönetimi ve alt boyutları olan sinerjik planlama, sinerjik organizasyon, sinerjik yöneltme ve sinerjik denetim ile işletme performansı ve alt boyutları olan pazarlama performansı, üretim performansı, insan kaynakları yönetimi performansı ve finansal performans arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki söz konusudur. Çin örneğinde ise kültürel sinerji yönetimi ve sinerjik denetim alt boyutu ile işletme performansı ve insan kaynakları yönetimi performansı pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki söz konusudur.Kültürel sinerji yönetimi ve alt boyutlarının işletme performansı ve alt boyutları üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılan analiz sonuçlarına göre şu bulgulara ulaşılmıştır: Türkiye örneğinde, kültürel sinerji yönetimi, sinerjik yöneltme ve sinerjik denetim, işletme performansı üzerinde; kültürel sinerji yönetimi ve sinerjik denetim pazarlama performansı üzerinde; kültürel sinerji yönetimi, sinerjik yöneltme ve sinerjik denetim, üretim performansı üzerinde; kültürel sinerji yönetimi ve sinerjik yöneltme insan kaynakları yönetimi performansı üzerinde; kültürel sinerji yönetimi, finansal performans üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkiye sahiptir. Çin örneğinde ise kültürel sinerji yönetimi ve sinerjik denetim, işletme performansı üzerinde; kültürel sinerji yönetimi ve sinerjik denetim insan kaynakları yönetimi performansı üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkiye sahipken diğer alt boyutlar üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı etki bulunmamıştır. Yani Çin örneğinde, pazarlama performansı, üretim performansı ve finansal performans alt boyutları üzerinde kültürel sinerji yönetiminin ve alt boyutlarının pozitif yönlü etkisi bulunmamıştır.Ayrıca, yapılan farklılık analizleri sonucunda, işletmenin özelliklerine ilişkin değişkenlerde kültürel sinerji yönetimi, işletme performansı ve alt boyutlarından elde edilen düzeyler arasında farklılıklar tespit edilmiştir. Farklılıkların tespit edildiği değişkenler; işletmenin faaliyet alanının sınırları, işletme tesisinin bulunduğu farklı ülke sayısı, yabancı işçi oranı, işletmenin kuruluş yılı, sahiplik türü ve işletmenin faaliyet gösterdiği alandır. Son olarak çalışmanın bazı kısıtları olduğu belirtilmiş ve gelecekte araştırma yapacaklara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Businesses want to achieve the goals, refers to new management approaches because of internal and external factors such as adapting to change, resource scarcity, reducing costs, reduction of the limits of time and space. Referenced in the new approaches is seen to make a point of human resources as much as technology, production process and financial assets. Among critical success factors which are changeable for each business, culture and synergy started to become important because of meaning and directing human behaviours. Therefore, cultural synergy management is is one of the approaches to attract attention.This research, which is made to determine the effect of cultural synergy on business performance, consists of two parts that are theoric and empiric. In the theoric part, cultural synergy management and business performance which are the basic variables of research have been dealt with in detail. In the empirical part, data were collected from the survey of the Turkey?s top 500 and second top 500 industrial companies and China?s top 500 and second top 500 industrial companies. These data are analysed with the help of corelation, regression, t-test and Anova.According to the analysis results in the Turkey sample, there is a positive and meaningful corelation between cultural synergy management, it?s sub-dimensions which are synergic planing, synergic organization, synergic direction, synergic control and business performance, it?s sub-dimensions which are marketing performance, product performance, human resources performans, financial performance. In the China sample there is a positive and meaningful corelation between cultural synergy management, synergic control of it?s sub-dimension and business performance, human resources management of it?s sub-dimension.According to results of the analysis to determine the effect of cultural synergy management and it?s sub-dimensions on business performance and it?s sub-dimensions, these findings were found: In the Turkey sample, there is a positive and meaningful effect of cultural synergy management, synergic direction, synergic control on business performance; cultural synergy management, synergic control on marketing performance; cultural synergy management, synergic direction, synergic control on product performance; cultural synergy management, synergic direction on human resources management; cultural synergy management on financial performance. In the China sample, there is a positive and meaningful effect of cultural synergy management, synergic control on business performance; cultural synergy management, synergic control on human resources management performance, on the other hand there is not a positive and meaningful effect of the other sub-dimensions.Also, in the result of differences analysis some differences were found about business features among level of cultural synergy management, business performance and their sub-dimensions. The variables that has difference in area boundaries of business activity, the number of different countries have business facility, the percentage of the foreign workers, the establishment year of the business, type of ownership and sector of the business. Finally, some limits of the research are stated and recommendations are presented for the future researchers.