Erenler ilçesindeki Roman vatandaşların dini tutum ve davranışları
Religious attitudes and behavior of Erenler county province of Roman citizen
- Tez No: 296123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Roman, Çingene, Abdal, Dini İnanç, Dini Yaşantı, Roman, Gypsy, Dervish, Religious Belief, Religious Life
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Romanlar, kapalı toplum özelliklerini tarihte ve günümüzde büyük oranda devam ettirmekte olan bir topluluktur. Onlar gerek göçebe yaşam biçimleri, gerekse icra ettikleri meslekler sebebiyle toplum tarafından dışlanmışlar ve hep farklı şekillerde algılanmışlardır. Hangi ülkelerden göç ettikleri, nasıl yaşadıkları, ne şekilde inandıkları tam olarak bilinmemesine rağmen kulaktan duyma hurafe bilgilerle onlar hakkında yorum yapılmış ve onlara hep farklı gözle bakılmıştır. Onların toplum tarafından önemli ölçüde dışlanmalarının sebeplerinden biri olarak toplumumuzdaki yaygın olan dinî inanış ve yaşantılarına dair hurafe bilgiler olduğu ileri sürülmektedir.Ülkemizde Romanlarla ilgili yapılan çalışmalar genellikle sosyolojik amaçlıdır. Bu konuda İlahiyat alanında da çalışmalar yapılarak, Romanların dinî inanış ve yaşayış şekillerinin de araştırılıp incelenmesi, onlarla ilgili hakikatlerin ortaya çıkarılması gerekmektedir. Çalışmamız, Sakarya İline bağlı Erenler yöresinde yaşayan Romanlar üzerinde; kaynak taraması, katılım yoluyla doğrudan gözlem, kaynak kişililerle mülakat ve anket tekniğini kullanarak gerçekleştirmeye çalışılmıştır. Anket sonuçlarından elde ettiğimiz bütün verilerin istatistikî verilerini ilgili konu başlıkları altında değerlendirdik. Sonuç kısmında ise anket ve mülakatlardan elde ettiğimiz verilerin genel bir değerlendirmesini yaptık.Çalışmamızın neticesi olarak, Erenler yöresinde yaşayan Romanların inanç, ibadet, sosyal ve kültürel yaşantılarını geleneksel Sünnî anlayışla karşılaştırdığımızda önemli bir farkın olmadığı görülmüştür. Yöredeki Romanların dinî inanç ve ibadetler yönünden Hanefî ?Mâtüridî geleneğe mensup oldukları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Romani people are a society that continues their closed society features substantially in history and in our day. They have been excluded from the society and have been perceived differently because of both their nomadic lifestyles and professions. Although it isn?t known from which countries they come, how do they live and what they believe in, interpretation has been made about them with hearsay information and they have been looked differently. It is suggested that one of the reason of their being excluded dramatically from the society are superstitions with respect to their common religious beliefs and livings in our society.In our country the studies about Romani people are usually with sociological aim. On this subject by doing studies at the field of Theology, religious beliefs and lifestyles of the Romani people should be explored and analyzed and the realities about them should be brought out. We try to perform our study over Romani people who live in Erenler area in the province of Sakarya; through literature review and participation by using directly observation, interview with source people and questionnaire technique. We reviewed the statistical data of all data that we have obtained from the results of questionnaire under the relevant topic titles. In the conclusion part we carried out a general review of the data that we have obtained from the questionnaire and interviews.As a result of our study, it has been seen that there isn?t significant difference between the religion, prayer, social and cultural livings of the Romani people who live in Erenler area and the traditional sense of Sunni. It is understood that the Romani people in area belong to Hanafi-Maturidi tradition in terms of religious belief and prayers.