Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi hemşirelerinin eleştirel düşünme eğilim düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Ankara University Faculty of Medicine Cebeci Hospital nurses? critical thinking levels of trend analysis in terms of some variables
- Tez No: 296166
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Düşünme, Eleştirel Düşünme, Eleştirel Düşünme Eğilimi, Hemşire, Thinking, Critical Thinking, Critical Thinking Disposition, Nurse
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Eleştirel düşünme, problemin çözümüne yönelik gerekli bilgilerin toplanması ve düzenlenmesi, amaca yönelik eylemlerin sistemli şekilde planlanması ve sonuçların etkili şekilde değerlendirilmesinde yol gösterici olması bakımından önemli bir düşünme sürecidir. Sağlık hizmetleri sunumunda, nitelikli bakımın sağlanabilmesinin ön koşulu, eleştirel düşünme becerisine sahip meslek üyelerinin varlığıdır. Amaç: Bu araştırma, Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin eleştirel düşünme eğilim düzeylerinin hangi değişkenlerden etkilendiğini ortaya koymaktır. Bu çalışma, 570 hemşire arasından rassal olarak seçilen 407 hemşireye uygulanan anket ile elde edilen bilgiler değerlendirilerek yapılmıştır. Çalışmanın verileri, `California Eleştirel Düşünme Eğilim Ölçeği' ve `Kişisel Bilgi Formu' kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, Bağımsız örneklem t testi, Kruskal Wallis H testi, Tukey testi, Mann Whitney U testi ve Varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada, hemşirelerin eleştirel düşünme eğilim puan ortalamaları `orta' düzey olarak bulunmuştur. Yaş, cinsiyet, medeni durum, meslekte hizmet yılı, kadro şekli, cerrahi veya dahiliye kliniklerinde çalışma durumu, mesleği sevme durumu, tepki alma düşüncesi ve sosyoekonomik durum değişkenlerine göre hemşirelerin almış oldukları eleştirel düşünme eğilim puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark görülmemiştir. Ancak, eğitim düzeyi, sorumlu hemşire veya servis hemşiresi olma durumu, hasta sorumluluğunun sadece hekime ait olmadığını düşünme, bilimsel yayın takip etme ve bilimsel etkinliklere katılma değişkenlerine göre hemşirelerin almış oldukları eleştirel düşünme eğilim puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel açıdan anlamlı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Critical thinking, gathering and organizing the necessary information to solve the problem, the systematic planning of purposeful actions and effectively guiding the evaluation of the result in terms of being an important process of thinking. Provision of healt services, prerequisite for quality care can achieve, the presence of members of the profession have the ability to think critically. Objective: This research was done to clarify, level of critical thinking disposition of Cebeci Hospital nurses? are affected by which variables. Method: Stack of this study is randomly selected nurses working at the Cebeci Hospital. This study was done by evalation of survey results which were applied to 407 randomly selected nurses from the stack. Data of the study were collected by using ?The Personal Information Form? and ?The California Critical Thinking Disposition Inventory?. Its alpha coefficient for internal consistency was 0.84. In the analysis of the data, variance analysis, t test, Tukey test, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis H test were used. Result: As a result, Cebeci Hospital nurses? critical thinking disposition score is found medium. There was no meaningful difference between nurses? the total scores critical thinking disposition in terms of age, gender, marital status, year of service in the profession, status of staff, status of working surgery or internal medicine clinics, status of loving his/her profession, the idea of response and socioeconomic status. But, there was a statistically meaningful difference between nurses? the total scores critical thinking disposition in terms of, educational level, status of clinical nurse or head nurse, thinking about responsibility for patient is not only by doctor, to follow of scientific publications and participate in scientific activities.