İç hastalıkları klinik ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerde uyku ve yaşam kalitesi
Sleep quality and quality of life in nurses working in clinics and intensive care units of internal diseases
  1. Tez No: 339637
  2. Yazar: ALEV FİGEN ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BOSTANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku, Uyku kalitesi, Yaşam kalitesi, Hemşire, İç hastalıkları klinikleri, Yoğun bakım
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Araştırma, İç hastalıkları klinik ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerde uyku ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Sağlık İşletmesi, Ankara Üniversitesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Eğitim Hastanesi İç Hastalıkları Klinik ve Yoğun Bakım Ünitelerinde yapılmıştır. Araştırmada, evrenin (N:544) tamamının alınması planlanmış ancak izinli raporlu olan ve çalışmaya katılmayı kabul etmeyen hemşireler nedeniyle 311 hemşire örnekleme alınmıştır. Verilerin toplamasında araştırmacı tarafından literatürden yararlanılarak hazırlanan anket formu ve PUKİ WHOQOL-Bref ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik metotları (sayı, yüzde ortalama, standart sapma) ?Mann-Whitney U testi? , ?Kruskal-Wallis tek yönlü varyans analizleri?, ?Spearman sıra korelasyon analizi? kullanılmıştır. Ham verilerin puanlaması, her ölçeğin kendi puanlama sistemine göre yapılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, hemşirelerin PUKİ toplam puan ortalamaları 9.29±2.65?dir. Yaşam kalitesi alt alanlarından aldıkları puanlar incelendiğinde; bedensel alan puan ortalamaları 56.53 ±15.9, sosyal alan puan ortalamaları 61.15±18.28, ruhsal alan puan ortalamaları 62.31±14.71, çevre alanı puan ortalamaları 55.33±15.48?dir. Hemşirelerin uyku ve yaşam kaliteleri arasında pozitif ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler doğrultusunda, hemşirelerin periyodik olarak uyku ve yaşam kalitesinin incelenmesi ve bu doğrultuda bireysel, kurumsal düzenlemelerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Research was done descriptively to examine the relationship between sleep quality and quality of life in nurses working in clinics and intensive care units of internal diseases. Research was done in Clinics of Internal Medicine and Intensive Care Units of Turkey High Specialty Training and Research Health Management, Ankara University Cebeci Research and Practice Hospital, Ankara University School of Medicine Ibni Sina Research and Practice Hospital, Gazi University Health Research and Practice Hospital, Gulhane Military Medical Academy Hospital Training Hospital. In the research, the population of research (N:544) was planned as complete of it, but 311 nurses were sampled because of the nurses who were absent and did not admit to participate in this study. PSQI, WHOQOL-Bref scale and a questionnaire developed by the researcher using the literature to collect the data was used. Descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation) and