Bir rehabilitasyon kliniğinde yatan hastalara hemşire tarafından verilen mesane ve bağırsak eğitiminin sfinkter kontrolüne etkisi
Influence of bladder and bowel training given BY A nurse in A rehabilitation clinic to sphincter control
  1. Tez No: 528120
  2. Yazar: EMİNE MİRAY ŞİRRİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR İNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bağırsak, Eğitim, Hemşire, Mesane, Rehabilitasyon, Bladder, Bowel, Education, Nurse, Rehabilitation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Araştırma rehabilitasyon kliniğinde yatmakta olan hastalara hemşirenin verdiği mesane ve bağırsak eğitiminin sfinkter kontrolüne etkisini ölçmek amacıyla yarı deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon kliniğinde yatan hastalar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 3 Temmuz 2017-5 Şubat 2018 tarihleri arasında kliniğe yatan ve çalışmamıza katılmayı kabul eden 130 birey oluşturmuştur. Veriler araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda oluşturulan anket formu ile toplanmıştır. Eğitimin etkinliği Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği ile ölçülmüştür. Verilerin değerlendirilmesi aşamasında SPSS 21 paket programı kullanılmıştır. Çalışmamızın sonuçlarına göre mobilizasyonu sağlanabilen hastaların mesane için olan ilk FBÖ değeri 3.65±1.91 iken taburculukta bu değer 5.87±1.49 olmuştur. Bağırsak için ise eğitim öncesi 5.56±1.78 olan değerin 6.81±2.60 değerine ulaştığı görülmüştür. Yatıştaki mesane için FBÖ değeri 2.72±1.98 iken eğitim sonrası 5.12±2.05 değerine, bağırsak için ise eğitim öncesi 4.05±2.60 olan değer 6.01±2.01 değerine ulaşmıştır. Hastaların eğitim öncesi gaita durumu (konstipasyon, laksatif kullanımı vb.) FBÖ üzerinden 2.72±1.98 değerini alırken eğitim sonrası bu değerin 5.12±2.05 olduğu görülmüştür. Hastane yatışlarında hastaların mesane ve bağırsak kontrolü en iyi şekilde değerlendirilip uygun eğitim verilmelidir. Rehabilitasyon klinikleri için mesane ve bağırsak eğitimi adı altında kitapçık, cd vb. gibi materyaller hazırlanabileceği, hemşirelerin hizmet içi eğitimlerinde mesane ve bağırsak ile ilgili konulara özen gösterilmesi, ambulasyonun desteklenmesi, rehabilitasyon hemşireliğinin üst programlar açılarak daha fazla desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out in a semi-experimental setting in order to measure the effect of nursing-related bladder and intestinal training on sphincter control in a resident rehabilitation clinic. The universe of the research constitutes the patients in the physical medicine and rehabilitation clinic of Ankara University Medical Faculty Cebeci Research and Practice Hospital. The sample of the study consisted of 130 individuals who were in the clinic between July 3, 2017 and February 5, 2018 and who accepted to participate. The data were collected by the researchers in the form of a questionnaire prepared according to the literature. The effectiveness of the training was measured by the Functional Independence Scale. During the evaluation of the data, SPSS 21 package program was used. According to the results of our study, the initial FIM value for the bladder of patients who could mobilize was 3.65 ± 1.91, while this value was 5.87 ± 1.49 at discharge. For the intestine, the prevalence of 5.56 ± 1.78 was 6.81 ± 2.60. The value of FIM for the admission bladder was 2.72 ± 1.98 while it was 5.12 ± 2.05 for the intestine and 4.05 ± 2.60 for the intestine. The prevalence of gaita status (constipation, laxative use, etc.) of the patients was 2.72 ± 1.98 over FIM, and this value was 5.12 ± 2.05 after training. In hospital admissions, bladder and bowel control of patients should be best assessed and appropriate training should be provided. For rehabilitation clinics, booklet, cd, etc., under the name of bladder and bowel training. It is suggested that nurses should be careful about the issues related to bladder and intestines in in-service training of nurses, support ambulance, and support more rehabilitation nursing by opening upper programs.