Tekdüzen hesap planı ve UFRS'ye göre hazırlanan finansal tabloların mali analizindeki farklılıklar
Comparative analysis of the forming structure of financial statements with the Turkish Uniform Accounting System and the ınternational accounting and financial standards
  1. Tez No: 296257
  2. Yazar: SELİN BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN KARABINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilanço, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, Tek Düzen Muhasebe Sistemi, Balance Sheet, International Financial Reporting Standards, Uniform Accounting System
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Dünya genelinde çok sayıda ülke, işletmelerin finansal raporlarını Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) tarafından yayınlanan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS)' na uygun olarak hazırlanmasını istemeye başlamıştır. Bu nedenle Türkiye'deki işletmeler de finansal tablolarını bu standarda göre düzenlemek zorunda olacaktır.Bu çalışmanın amacı Tek Düzen Muhasebe Sistemi'ne ve Türkiye Muhasebe Finansal Raporlama Standartları'na göre düzenlenen bilançoların karşılaştırmalı analizini yapmaktır. Çalışma Türkiye Finansal Raporlama Standartlarını uygulamaya başlayan işletmelerin bilançolarında biçimsel yapı, kapsam ve içerik açısından meydana gelen farklılıkları kapsamaktadır. Karşılaştırmalı analiz sonuçları Tek Düzen Muhasebe Sistemi'ne ve Türkiye Muhasebe Finansal Raporlama Standartları'na göre düzenlenen bilançolar arasında biçimsel yapı, kapsam ve içerik açısından önemli farklılıklar olduğunu göstermektedir. Finansman giderlerinin aktifleştirme esasları, duran varlık ve stok değerlemeleri, zamanlama farklarından kaynaklanan ertelenmiş vergi varlığı ve yükümlülüğü, ayrılması gereken karşılıklar ve konsolidasyon gibi birçok konuda ülkemizde uygulanan Tek Düzen Muhasebe Sistemi ile Uluslararası Finansal Raporlama Standartları arasında farklılıklar bulunmaktadır. Çalışma içerisinde hesap grupları bazında meydana gelen bu farklılıklar bir örnek uygulama ile açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The many countries in all over the world starts to adopt teh firms financial reports according to International Financial Reporting Standards, which were issued by International Accounting Standards Board (IASB). For this reason the Turkish firms should adapt their financial reports to these standards.Aim of this study comparatively analyses the balance sheets that are prepared in accordance with the Turkish Uniform Accounting System and the Turkish Accounting Financial Reporting Standards. The study involves the differences occured in the balance sheets of companies in terms of forming structure, scope and content. The results of comparative analysis illustrate the significant differences between the balance sheets prepared in accordance with the Turkish Uniform Accounting Systems and the Turkish Accounting Financial Reporting Standards in terms of forming structure, scope and content. There are differences between International Financial Reporting Standards and Turkish Uniform Accounting System about principles of capitalization of financing expenses, fixes assets and inventory valuation, deferred tax assets and liabilities arising from timing differences and consolidation. In the study, differences occured on the bases of group of accounts are explained through a sample application.