UFRS uyarlı ve TDHP'ye göre hazırlanan temel finansal tabloların oran analizlerinin karşılaşılaştırılması Diyarbakır mermer sektöründe bir örnek uygulama
Comparison of basic financial statement analysis which are adjusted to IFRS and prepared according to TDHP, a uniform application on Diyarbakir marble sector
- Tez No: 356267
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UÇAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Bilanço, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, Tek Düzen Muhasebe Sistemi, Oran Analizi, Balance Sheet, International Financial Reporting Standards, Uniform Accounting Systems, Financial Analysis
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dicle Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
Son yıllarda küreselleşme ile birlikte sermaye uluslararasılaşmaya başlamış, şirketlerin birbirleriyle iletişimi artmış ve finansal tabloların genel kabul görmüş ilkeler ışığında hazırlanması zorunluluk haline gelmiştir. Türkiye, diğer dünya ülkeleri gibi Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarında bir takım değişiklikler yapmıştır. Türkiye Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) tarafından yayınlanan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS)'nı aynen tercüme ederek onaylamıştır. Bu çalışmanın amacı Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına Uyarlı Ve Tekdüzen Hesap Planı'na Göre Hazırlanan Temel Finansal Tabloların Oran Analizindeki Farklılıklar tespit etmektir. Bu çalışma Türkiye Finansal Raporlama Standartlarını uygulayan işletmelerin bilançolarında ve gelir tablolarında biçimsel yapı, kapsam ve içerik açısından meydana gelen farklılıkları kapsamaktadır. Karşılaştırmalı analiz sonuçları Tek Düzen Muhasebe Sistemi'ne ve Türkiye Muhasebe Finansal Raporlama Standartları'na göre düzenlenen bilançolar arasında biçimsel yapı, kapsam ve içerik açısından önemli farklılıklar olduğunu göstermektedir. Finansman giderlerinin aktifleştirme esasları, duran varlık ve stok değerlemeleri, zamanlama farklarından kaynaklanan ertelenmiş vergi varlığı ve yükümlülüğü, ayrılması gereken karşılıklar gibi birçok konuda ülkemizde uygulanan Tek Düzen Muhasebe Sistemi ile Uluslararası Finansal Raporlama Standartları arasında farklılıklar bulunmaktadır. Çalışma içerisinde hesap grupları bazında meydana gelen bu farklılıkların finansal analize etkileri bir örnek uygulama ile açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, with globalization capital has begun to internationalize and the communication of companies with each other has increased and in the light of generally accepted principles, the preparation of financial statements has become imperative. Turkey, like other countries in the World, has made a number of changes in Accounting and Financial Reporting Standards. Turkey has confirmed and the metaphase International Financial Reporting Standards (IFRS) which published by International Accounting Standards Board (IASB).The aim of this study is identify the differences between Basic Financial Statements Ratio analysis which is adapted to International Financial Reporting Standards and prepared according to the Uniform Chart of Accounts. This study covers occurred differences in terms of formal structure, scope and content of businesses' balance sheets and income statements that implement Turkey Financial Reporting Standards. Comparative Analysis shows that there are significant differences in terms of content, formal structure and scope which are prepared according to International Financial Reporting Standards and the Uniform Chart of Accounts. There are differences between the Uniform Accounting System that implemented in our country and International Financial Reporting Standards, such as Principles of capitalization of financing costs, intangible assets and stock valuations, deferred tax assets and liabilities resulting from timing differences, provisioning requirements. In this study, On the basis of the account group occurred these differences' effects of on financial analysis are explained by an example.