Tek düzen muhasebe sistemine göre hazırlanan bilançoların BOBİ FRS geçiş hükümlerine göre yeniden düzenlenmesi: Bir uygulama
Preparation of balance sheets, initially prepared based on uniform accounting system, according to BOBI FRS transitional provisions: An application
- Tez No: 642016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT ALİ KORAY KAYALIDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: IFRS, MSUGT, BOBİ FRS, TDHP, Conversion of Financial Statements
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Son yıllarda küreselleşme olgusunun hızla gelişmesi finansal yatırımcılar açısından ortak bir finansal tablo dili oluşturulması bakımından önemli hale gelmiştir. Bu nedenle Türkiye'de halka açık işletmeler Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını (UFRS) uygulamaktadırlar. Ancak ticari faaliyet gösteren her işletmenin halka açık olmaması sebebiyle UFRS uygulamıyor oluşu ve mevcut muhasebe sisteminin (MSUGT) de uluslararası alanda anlaşılamaz kalması nedeniyle yeni bir standart doğması gerekli görülmüştür. Bu nedenle 2017 yılında KGK tarafından yayımlanan Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) ile Türk muhasebe uygulamaları ve bunlara uygun hazırlanan finansal tablolar, uluslararası anlamda daha anlaşılabilir kılınmaya çalışılmıştır. Buna göre 2018 yılı dönem sonu itibariyle bağımsız denetime tabi olacak kadar büyük ölçekli ancak UFRS uygulamayan işletmeler için BOBİ FRS'ye göre finansal tablo hazırlanması hükmü getirilmiştir. Hem MSUGT'a hem de BOBİ FRS'ye göre finansal tablo hazırlamakla yükümlü işletmeler açısından; MSUGT'a uygun hazırlanan finansal tabloların, BOBİ FRS'ye uygun olarak dönüştürülmesi gündeme gelmiştir. İşletmelerin finansal tablolarını dönüştürürken standardın 27. Bölümünde yer alan geçiş hükümlerini rehber edinmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada amaçlanan, iki standart arasındaki muhasebe uygulamalarının farklılıklarına dikkat çekerek, dönüşüm uygulayacak olan işletmelere yardımcı olmaktır. Buna göre çalışmanın birinci bölümünde, MSUGT ile BOBİ FRS, kavramsal çerçeve açısından kıyaslanarak açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise bazı hesap kalemlerinin her iki standartta da muhasebeleştirilme işlemlerine ilişkin açıklamak yapılmıştır. Son bölümde ise örnek bir işletmenin MSUGT'a göre hazırladığı bilançosu BOBİ FRS'ye uygun hale dönüştürülmüştür. Çalışmada, ayrıntılı ve derinlemesine bilgiler verilmesi amaçlandığından örnek olay yöntemi esas alınmıştır. Sonuç olarak BOBİ FRS'ye uygun finansal tablo dönüştürme aşamasında kavramsal çerçeve, muhasebe politikaları, ölçüm esasları ve muhasebeleştirme kurallarının farklılık arz etmesi ve bu nedenlerle ortaya çıkan ertelenmiş vergi varlıkları ve ertelenmiş vergi yükümlülüklerinin önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: UFRS, MSUGT, BOBİ FRS, TDHP, Finansal Tabloların Dönüştürülmesi.
Özet (Çeviri)
The rapid development of the globalization phenomenon in recent years has become important for financial investors in terms of creating a common financial satatement language. Therefose, public enterprises in Turkey adopt the International Financial Reporting Standards (IFRS) However, it has been deemed necessary to create a new standard because non-public commercial businesses do not apply IFRS and the existing accounting system (MSUGT) is incomprehensible internationally. Therefore, Turkish accounting practices and financial statements prepared in accordance with them have been tried ta be made more understandable internationally via the Financial Reporting Standartd for Large and Medium Enterprises (BOBI FRS) published by KGK in 2017. Hence, as of the end os 2018, a provision about the requirement to prepared financial statements according to the BOBI FRS introduced for businesses that are large enough to be subject to interpendent audit but do not apply IFRS. Conversion of financial statements prepared in accordance with MSUGT to BOBI FRS has come to the agenda for businesses that are obliged to prepare financial statements according to both MSUGT and BOBI FRS. Businesses should use the guidance of transitional provisions in part 27 of the standard when converting their financial statements. The aim of this study is to assist the businesses that will implement transformation by drawing attention to the differences in accounting practices between the two standards. Accordingly, in the part of the study, MSUGT and BOBI FRS are tried to be explained by comparing them in terms of conceptual framework. In the second part, explanation about the recognition of items of account that subject to the conversion in both standards are made. In the last part, the balance sheet prepared by a sample enterprise according to the Uniform Account Plan (TDHP) bring in compliance with BOBI FRS. Since it is aimed to give detailed and in-depth information, the case study method was taken as the method in the study. As a result, it has been determined that deferred tax assets and deferred tax liabilities play an important role in the process of converting financial statements in accordance with the BOBI FRS due to the difference in the conceptual framework, accounting policies, measurement principles and accorting rules.