Cezaevi mahkûmlarının kader anlayışı: Ferizli L Tipi Cezaevi örneği
Sense of fate of the prisoners in Ferizli L-Type Prison
- Tez No: 296258
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: God, Sense of fate, One?s responsibility, Scientific Theology, Ferizli L-Type Prison
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kader ve insan hürriyeti inancı, insanların yaşayışlarını, olaylara bakış açılarını ve toplumsal olayları her zaman etkilemiş ve yönlendirmiştir. Kelâm ilminin kader konusunun teorik bilgilerle beraber pratik olarak toplumda yansımasının nasıl olduğu da önemlidir. İnsanlar, rahat bir şekilde yaşarlarken kaderi unutmakta, fakat herhangi bir olumsuz olayla karşılaştıklarında, kader inancı hemen akıllarına gelmektedir. Toplumumuzda insanların düşünce yapılarına kader ile olumsuz olaylar eş anlamlı kavramlar olarak yerleşmiştir.Bu çalışmanın amacı çeşitli nedenlerden dolayı hürriyetleri kısmen kısıtlı olarak, başkalarının gözetimi altında belli bir süre yaşayan cezaevindeki mahkûmların kader bağlamında olaylara bakış açılarını incelemektir. Çalışmada elde edilen veriler cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumları, sosyo-ekonomik ve dindarlık durumları gibi bağımsız değişkenler açısından değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklem gurubu, Ferizli L Tipi Cezaevindeki 288 erkek ve 19 kadın mahkûm olmak üzere toplam 307 denekten oluşmaktadır. Çalışma teorik ve amprik olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Amprik bölümde anket tekniği kullanılmış ve elde edilen veriler SPSS for WİNDOWS 17.0 istatistik paket programından yararlanılarak değerlendirilmiştir.Elde edilen sonuçlara bakıldığında, cezaevindeki mahkûmların kader inancına sahip oldukları fakat kaderci bir anlayışa sahip olmadıkları, cüzi iradeyi ön plana çıkaran bir anlayışa sahip oldukları görülmüştür. Bu bağlamda insanın fiillerinden sorumlu olduğunu kabul ettikleri anlaşılmıştır.Anahtar Kavramlar: Allah, Kader anlayışı, İnsanın sorumluluğu, Kelam İlmi, Ferizli L tipi cezaevi
Özet (Çeviri)
Belief in fate and human freedom has always influenced and directed people?s way of living, their aspects towards incidents and social events. How the reflection in the society is of the subject fate in scientific theology has also been important through practically as well as its theoretical information. People have a tendency to forget fate while living in a comfortable way; however, they remember it instantly right after they experience any negative incidents. In our society, people?s frame of minds have already accepted fate and negative incidents as synonymous concepts.The purpose of this study is to analyze the aspects towards incidents of prisoners in prison in terms of fate, who lives for a particular length of time under the observance of someone with partially restricted freedom depending on various reasons. The data obtained from this study were evaluated in terms of independent variables such as gender, age, marital status, educational status, socioeconomic status and religiosity status. The sample group of the research consists of 307 experimental subject in Ferizli L-Type Prison including 288 male and 19 female prisoners. The research is formed of two sections that are theoretical and empirical. In empirical section, survey technique was used and the data obtained were evaluated by availing the packaged software for statistics SPSS for WINDOWS 17.0.From the results obtained, prisoners in prison had a sense of fate but rather than a fatalistic discernment they had a discernment featuring their slight will. In this sense, it was understood that they accepted one?s responsibility for the acts of her/his.