Afyonkarahisar-Sandıklı ilçesi Akdağ Tabiat Parkı'nin ekoturizm potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of ecotourism potential of Akdağ Nature Park, Afyonkarahisar?Sandıklı
- Tez No: 296295
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BAYTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Akdağ Tabiat Parkı, ekoturizm, sürdürülebilir turizm, Afyonkarahisar, Sandıklı, Akdağ Nature Park, ecotourism, sustainable tourism, Afyonkarahisar, Sandıklı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bir ülke veya bölgede turizmin var olması veya gelişmesinde doğal, tarihi ve kültürel çekicilikler temel belirleyicidir. Bu kaynakların özellikle doğal kaynakların kullanım sınırlarının bulunması kaynak kullanımında sürdürülebilirliği zorunlu hale getirmektedir. Turizm amaçlı özellikle doğal kaynakların sürdürülebilir olarak kullanımının temel yollarından birisi ekoturizmdir. Ekoturizm uygulamalarındaki turistlerin eğitilmesi ve kaynak kullanımlarının sınırlandırılması ile yöredeki halka ekonomik fayda sağlama ilkeleri ekoturizmi doğal kaynakları koruma amacını gerçekleştirebilecek en önemli turizm çeşidi haline getirmektedir.Bu çalışmada Denizli ve Afyonkarahisar illeri arasında bulunan Akdağ Tabiat Parkı'nda, ekoturizm potansiyelinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Araştırmada yöntem olarak yörede mevcut bulunan yerel yöneticiler ve yerel halkla görüşme tekniği kullanılmış, ikincil veri analizi yapılmış ve Akdağ Tabiat Parkı'nın güçlü ve zayıf yönleri ile tehditlerinin ve fırsatlarının belirlenmesine yönelik SWOT Analizi Tekniği kullanılmıştır. Ayrıca araştırma alanına ait ilgili kurumlardan elde edilen dökümanlar, arazide yapılan gözlem ve incelemeler, sivil toplum örgütlerinden, yazılı görsel kaynaklar faydalanılmış ve aktif turizm etkinlikleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucu olarak bölgenin coğrafi, ekolojik ve sosyo?kültürel açıdan ekoturizme kaynak oluşturan önemli değerlere sahip olduğu görülmüş ve ekoturizm kapsamında trekking, kuş gözlemciliği, yaylacılık, vahşi yaşam turları, macera ve spor turizmi, av turizmi kuş gözlemciliği, tarih turları ve fotoğrafçılık açısından potansiyelinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The natural, historical and cultural attractiveness are the main determinants for the existence or the development of tourism in a country or region. Usage limits of these resources, especially natural resources, make the sustainability essential in resource utilization. One of the basic ways of sustainable use of natural resources, in particular, for tourism purposes is ecotourism. The principles of providing economic benefit to local people by educating tourists and limiting resource use in ecotourism practices make ecotourism the most important types of tourism to achieve the purpose of protection of natural resources.In this study, determination and evaluation of the ecotourism potential of Akdağ Nature Park, located between Afyonkarahisar and Denizli provinces are aimed. As research methods, interviews with local people and administrators are conducted, secondary data analysis were made and SWOT analysis technique is used to define strengths, weaknesses, opportunities and threats of the Akdağ Nature Park. In addition, documents obtained from the relevant institutions related with the research area, the information and data obtained through field observations and investigations, written and visual documents of Non-Governmental organizations were used. In conclusion, it is seen that the area has great values with its geographical, ecological, and socio-cultural features which forms a base to ecotourism and has potential for trekking, bird watching, transhumance, wild life tours, adventure and sport tourism, hunting, history tours and photography in the framework of ecotourism.