Behiç Erkin: Hayatı ve siyasi faaliyetleri
Behiç Erkin: His life and his political activities
  1. Tez No: 296313
  2. Yazar: LEVENT BİRSİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRSOY ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Siyasal Bilimler, Tarih, Biography, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Behiç Erkin, Türkiye Cumhuriyeti, Bayındırlık Bakanı, Demiryolu, Büyükelçi, Behiç Erkin, Turkish Republic, Minister of Public Works, Railway, Ambassador
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada genel itibariyle, Behiç Erkin'in hayatı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev aldığı 14 Ocak 1926 ile 15 Ekim 1928 tarihleri arasında II. ve III. Dönem Meclis'teki siyasi faaliyetleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Osmanlı Devleti'nin çöküş döneminde ve modern Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temellerinin atıldığı bir süreçte Behiç Erkin'in yaşamı ve siyasi faaliyetleri yakıntarihimizin aydınlatılması açısından önemlidir. Cumhuriyetimizin ilk Bayındırlık Bakanlarından biri olan Behiç Erkin, mecliste görev aldığı sürece, ülkenin kalkınmasındaki önemli faktörlerden olan nafıa ve ulaştırma işlerinde başta demiryolu olmak üzere Umuru Nafıa Programı ve İzmir İktisat Kongresinde belirlenen ilkeler dâhilinde ülkeyi demir ağlarla örmeyi hedeflemiş ve bu doğrultudaçalışmalarını başarıyla yerine getirmiştir. Budapeşte'deki 11 yıllık elçilik görevinden sonra Fransa'da, Vichy'de Büyükelçilik görevi süresince birçok Yahudi Türk vatandaşını Nazi işgali altındaki topraklardan, Türkiye'ye, özgürlüğe gönderen Behiç Erkin 11 Kasım 1961'de İstanbul'da vefat etmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in general, life of Behiç Erkin and his political activities during the second and the third term of the parliament, when he was a member of the Grand National Assembly between 14th of January 1926 and 15th of October 1928, have been evaluated. In the era of collapse of Ottoman Empire and in a period of time when the foundations of modern state of Republic of Turkey were laid, life of Behiç Erkin and his political activities are significant in terms of illuminating our recent history. During the years he worked in the Assembly, Behiç Erkin, one of the firstMinisters of Public Works, aimed at constructing railways all around the country within the principles of public works and transportation, which are important factors on the development of the country, determined in the Program of Affairs of Public Works and in İzmir Congress of Economics and successfully performed his works within this framework. After his 11 year-post as an ambassador in Budapest, Behiç Erkin, who helped a number of Jewish Turkish citizens sent to Turkey for freedom from France, which was under Nazi invasion while he was working as anambassador in Vichy, died in İstanbul on November 11th 1961.