Türk kamu yönetiminde coğrafi bilgi sistemi (CBS) uygulamaları ve TR 83 Bölgesi örneği
Geographic information system applications in Turkey?s public administration and case of TR 83 Region
- Tez No: 296454
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri, Coğrafi Bilgi Sistemi, TR 83 Bölgesi, Information Technology, Geographic Informatiın System, TR 83 Region
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
İnsanlık tarihi boyunca her yeniliğin temelinde insanoğlunun bilgi birikimi yer almıştır. Bu bilgi birikimi ile dünya 20.yüzyılda bilgi teknolojileri ile tanışmış ve yepyeni bir dünya düzeninin temeli atılmıştır. Bu yeni dünya düzeninin hakim olduğu dönem bilgi çağı olarak adlandırılmaktadır.Bilgi çağında merkezi ve yerel yönetimler de hizmet sunum yöntemleri açısından yeni bir döneme girmişlerdir. Merkezi ve yerel yönetimler hızla gelişmekte olan bilgi teknolojilerini toplumlara sunmakla yükümlü oldukları hizmetleri daha etkili ve verimli bir şekilde sunma amacıyla kullanmaktadırlar. Kamusal hizmetlerin sağlanmasında kurumların hizmetlerine ilişkin doğru ve güncel bilgilere hızlı şekilde ulaşması bu noktada önem kazanmaktadır.Merkezi ve yerel yönetimler coğrafi bilgi sistemi (CBS) uygulamalarından faydalanarak sundukları hizmetlerde CBS'nin alt bileşenlerini pek çok alanda kullanmaktadırlar.Ülkemizde CBS uygulamaları yerel yönetimler ve kamu kurumları tarafından 90'lı yıllar sonrasında kullanılmaya başlamış, istenilen seviyelere ulaşmasa bile büyük ilerlemeler kaydetmiştir.Bu çalışmanın amacı, kamu hizmet sunumunda CBS'nin sağlayabileceği katkıları ve Türk kamu yönetiminde CBS uygulamaları ve kullanım düzeyini ortaya koymaktır. Bu kapsamda, ilk bölümde, bilgi teknolojileri çerçevesinde CBS kavramı ele alınacaktır. İkinci bölümde kamu yönetiminde CBS uygulamalarının önemi; sahip olduğu faydaları ve önündeki engeller çerçevesinde açıklanacak, kamu yönetimi sorunlarının çözümünde bir araç olarak CBS'nin yeri üzerinde durulacaktır. Üçüncü bölümde ise, ülkemizde ulusal ve uluslararası ölçekteki CBS veri standardı çalışmaları ele alındıktan sonra; Türkiye'de merkezi yönetim kuruluşları, yerel yönetimler ve üniversiteler tarafından gerçekleştirilen CBS uygulamalarına yer verilecektir. Dördüncü bölümde TR 83 Bölgesi özelinde yürütülen CBS uygulamaları ayrıntılı olarak incelenecektir. Sonuç bölümünde ise CBS uygulamalarının kamu yönetimindeki rollerine ilişkin değerlendirmeler ve öneriler yer alacaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout human history, knowledge of mankind has took place on the basis of every innovation. Thanks to this knowledge of mankind world have met information Technologies at 20th century and a new world order have been laid on. The period that new world order dominated is called as information era.In information age, central and local governments have begun to change their service providing methods. Central and local governments use rapidly growing information tecnologies in order to provide services to communities in efficent and effective manner. Accesing quickly to accurate and current information has an important role for providing public services. Central and local governments use sub-components of geographic information system (GIS) applications in different subject headings.GIS applications have been used by central and local governments in our country for 20 years. However the using of GIS has not reached desired level, it has made an important progress in our country.The aim of this thesis is to assert that contributions that GIS may provide in public service delivery, GIS applications and usage level of the Turkish public administration. In this context in first chapter information technologies will be discussed within the framework of the concept of GIS. In second chapter the importance of GIS applications in public administration will be explained within the framework of its benefits and obstacles and then positon of GIS as a tool to solve the problems of public administration will be emphasized. In the third chapter firstly international and national GIS data standart studies in Turkey will be discussed, then GIS applications conducted by central governments, local governments and universities in Turkey will be examined. GIS applications conducted by in the case of TR 83 will be analyzed in detail. Conclusion chapter will include assessments and recommendations related to the role of GIS applications in public administration