Geç Ortaçağlarda doğu biliminin batıya yansıması
The reflection of the eastern science into the west in the Late Middle Ages
- Tez No: 296458
- Danışmanlar: PROF. DR. M. MÜNİR ATALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bilim, Doğu, Batı, Rönesans, On ikinci yüzyıl, Science, East, West, Renaissance, 12th century
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bilim insanoğlu ile var olmuştur. Bu nedenle de bilimin nerede değil, ne ile var olduğu önemlidir. Bilmi dönem olarak incelediğimizde Ortaçağ farklı görünmektedir. Çünkü özellikle de XII. Yüzyıldan itibaren bilim Doğu'dan Batı'ya geçmeye başlamıştır. Ancak bu ilerleyiş aslında bilimin yeni ve farklı bir bedende yeniden doğuşu daha doğrusu bilimin yeniden biçimlenişi olmuştur. Yani bu durum Doğu için çöküş olurken; Batı için ise canlanış olmuştur. Bu nedenle de bu döneme XII. Yüzyıl Rönesansı adı verilmektedir. Bu tezimizde ise bilimin Doğu ve Batı dünyasında yarattığı akımlar, fikir hareketleri üzerindeki etkileri, bilimin makineye yansıması, bilimin Doğu'dan Batı'ya geçiş şekilleri, bilimin insan hayatına etkisi vb. konular hakkında bilgi verilecek ve değerlendirmeler yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The science was occured by mankind. So, it is important that not where the science occur but also What it occured with.When we examine the science, the medieval age is seen diffearent.Because the science had been begun to pass from the East to the West since the 12th century. But this progressing became re-morphologies or with other meanning of the science in a new and differant body.Namely this case was collapse for the East; revival for the West. So, this period is named as the Renaissance of the 12th Century. In this study, some information will be given about subjects as science movements in the world of the East and West, the effectance of the science on the idea movements, the reflection of the science to the mechanic, the passing roads of the science from the East to the West and the effectance of the science on the life of people and will be evaluate about these subjects.