İlköğretim okullarında görev yapan yöneticilerin okul yönetme yeterliklerinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
The primary school administirators and their school management skills according to teachers? opion
  1. Tez No: 296530
  2. Yazar: İRFAN DANIŞMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okulu, Okul Yönetimi, Okul Yöneticisi, Primary School, school management, school administrators
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Okullar, toplumun içinden gelen insan öğesini alarak belli bilgi ve becerilerle donatıp yeniden topluma kazandıran ve toplumsal yapının en önemli kurumlarındandır. Eğitim örgütü olan okulun öğrencilerini en iyi şekilde yetiştirmesi, bilgi ve becerilerle donatması tüm çalışanlarının işbirliği, uyumu ve başarısına bağlıdır. Çalışanlar arasındaki bu uyumu, başarıyı ya da işbirliğini sağlamada anahtar rol ise okulun yöneticisidir. Bir okulun başarısı; öğretmenleri arasında iyi ilişkiler sağlayabilen, onların gelişimlerine katkı sağlayan, yasal süreçlere hakim, velilerle iyi ilişkiler geliştirebilen, öğrencileri çeşitli etkinlikleri ve olumlu hava ile okula çeken bir eğitim yöneticinin varlığına bağlıdır.Bu çalışma ilköğretim okullarında görev yapan yöneticilerin okul yönetme yeterliklerini, araştırmaya katılan öğretmenlerin çeşitli değişkenlerine göre araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla; Sarıyer İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilköğretim okullarında görev yapan ve araştırmaya tesadüfî olarak katılan toplam 200 öğretmen üzerinden veriler toplanmıştır. Verilere ulaşabilmek amacıyla araştırmacılar tarafından hazırlanan ve uzman görüşünden sonra son şekli verilen anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS-16 istatistik programında analiz edilmiştir.Ulaşılan bulgulara bakıldığında; öğretmenlerin bütün değişkenlerine (demografik özelliklerine) göre (cinsiyet, mesleki kıdem, okul türü, branş, eğitim durumu ve okuldaki mevcut statü) göre anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Öğretmenler genel olarak; yöneticilerinin kurumları ile ilgili yasaları takip etme, gerekli olan belgeleri zamanında düzenleme ve kurum ile ilgili yönetmelik, genelge vb konulara hakim olma konularında en olumlu görüşlerini ortaya koymuşlardır. Yine öğretmenlerin görüşleri incelendiğinde yöneticileri ile ilgili; çalışanların kişisel gelişimine katkı sağlama, çalışanları yönetime katma ve okulun mezunlarının niteliklerini yükseltmek için çalışma konularına en az olumsuz görüş bildirmişlerdir. Elde edilen bulgular tartışılmış ve bu doğrultuda çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Schools are the most important social structure that by taking human community item within society revealing them with knowledge and skills and winning them to the society again. Training students in the best way and revealing them with knowledge and skills in the school that educational organization is depending on cooperation, harmony and succes of whole people who work in the school.The key role providing this cooperation, harmony and succes betveen workers is the school administer.The succes of a school is depending on an educational administer who can provide good relations betveen teachers, contribute development of them , develop good relation with guardian of students , attract students to school by the positive atmosphere and various activities and who is dominated on the legal process.This survey intends to competence of the school administators who work in primary schools to manage according to the various variables of teachers who join the survey. With this aim, the data is collected by applying over 200 teachers who task at the schools in the the Sarıyer county directorate of national education and they join this survey as random. In order to achieve data, the questionnaires that prepared by the researchers with the last form of expert opinion used.Looking at the findings reached according to all the variables of the teachers (demographic characteristics of them) and according to their gender, professional seniority, school type , branch, educational status and the current status of the school significant differences were obtained. In general teachers , put forth their most positive opinion about their managers at issues that following the laws related to institutions, editing the necessary documents in time, and to be dominated by issues such as regulations, circulars and etc. When examining teachers' views , they put forth their most negative about their managers at issues that Contributing to the personal development of employees , adding employees to management and working to improve the properties of the school's graduates. The findings were discussed and have been various proposals in this direction.