İlkokul ve ortaokul yöneticilerinin öğretmenler arasındaki farklılıkları yönetme yeterlilikleri
The sufficiency of elementary and middle schools' directors' capability of diversity management among teachers
  1. Tez No: 435404
  2. Yazar: MUHAMMET FURKAN TAYFUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. A. FARUK LEVENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılık, farklılıkların yönetimi, okul müdürü, öğretmen, Diversity, diversity management, school director, teacher
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada, ilkokul ve ortaokul yöneticilerinin öğretmenler arasındaki farklılıkları yönetme yeterliklerine ilişkin öğretmen görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2015-2016 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Ümraniye ilçesi sınırları içerisinde bulunan 36 ilkokulda görev yapan 1526 öğretmen ve 34 ortaokulda göre yapan 1721 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada seçkisiz örnekleme yöntemlerinden küme örnekleme kullanılmıştır. Ümraniye ilçesindeki ilkokul ve ortaokullardan 13 tane ilkokul, 12 tane de ortaokul seçilmiştir. Gidilen okullarda dağıtılan anketler sonucu toplamda 480 öğretmene ulaşılmıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak Çetin ve Bostancı (2009) tarafından geliştirilen“İlköğretim Okulları Yöneticilerinin Öğretmenler Arasındaki Farklılıkları Yönetme Yeterlilikleri”ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin dört alt boyutunda da normal dağılıma sahip cinsiyet ve okul türü değişkenlerinde bağımsız t-Testi, normal dağılıma sahip yaş ve kıdem değişkenlerinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve normal dağılıma sahip olmayan öğrenim durumu değişkeninde Kruskal Wallis-H testi ile analizler yapılmıştır. Öğrenim durumu değişkeninde çıkan farklılıkların kaynaklarını belirlemek amacıyla gruplar kendi aralarında ikili olarak Mann Whitney-U analizi ile karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; araştırmaya katılan öğretmenlerin, ölçeğin farklılıkları fark etme, farklılıkların kabulü ve farklılıklardan yararlanma boyutlarına ilişkin algıları cinsiyet, yaş, mesleki kıdem ve öğrenim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı, okul türü değişkenine göre ise öğretmen algılarının anlamlı şekilde farklılaştığı saptanmıştır. Öğretmenlerin ölçeğin farklılıkları yönetme boyutuna ilişkin algıları yaş ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı bununla birlikte cinsiyet, öğrenim düzeyi ve okul türü değişkenlerine göre ise öğretmen algılarının anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to specify the teacher's opinions about elementary and middle school directors' diversity management among teachers. It is a descriptive study which aims to specify. The population in this study has been created by 1526 teacher from 36 different elementary schools and 1721 teachers from 34 different middle schools in Umraniye, Istanbul. In this study, simple and random sampling has been used. The names of elementary and middle schools has been put in a bag and 13 of elementary, 12 of middle schools has been selected. With the results of the questionnaires, 480 of those teachers has been available fort his study. The data for the base of this study has been gathered with an assessment instrunent which has been developed by Çetin and Bostancı (2009). In the four sub dimensions of the scale, an independent t-Test in gender and school variables which have normal distrubition, one dimension variant analysis (ANOVA) in age and seniority variables which have normal distribution and Kruskal Wallis-H test in educational background variable which doesn't have normal distrubiton has been used for anaylsis. To specify the sources of differences in educational background variable, the test groups have been compared with each other with Mann Whitney-U analysis. Results from this study, there is no effect of gender, age, seniority and educational background on the opinions the diversity among the teachers, accepting those diversity and benefiting from those diversity. However, there are some diversity in the teachers' opionions depending on the type of the school. The teachers' opinions about the directors' diversity management among the teachers have not been differentiated depending on the age and seniortiy but it has been differentiated depending on the gender, educational background and the type of the school.