İlköğretim velilerinin okul yöneticilerinden sosyal sorumluluk görevine ilişkin beklentileri
Expectations of primary school parents from school administrators on social responsibility duty
- Tez No: 296534
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorumluluk, Okul Yöneticisi, Veli, Social Responsibility, School Administrator, Parents
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnsan sosyal bir varlıktır ve her zaman bir birey diğerlerine ihtiyaç duyar. Toplumların oluşmasında ve devamlılığında birbirine fiziksel ve psikolojik olarak sürekli ihtiyaç duyan insanoğlu bu beraberlik ihtiyacını çeşitli kurumlar oluşturarak gidermektedir. Toplumdaki bu kurumlardan biri de okullardır. Okulların eğitim-öğretim dışındaki görevlerinden biri de yürüttükleri sosyal sorumluluk çalışmalarıdır. Okul, insanların birbirlerine olan gereksinimlerini bu etkinliklerle karşılamaktadır. Çevre temizliği, sağlıkla ilgili bilgilendirmeler, sosyalleşme faaliyetleri, sanat ve spor etkinlikleri, bir çok konuda bilgi verici seminer, konferans vb. gibi çalışmalarla okullar bu misyonunu yerine getirmektedir. Bu çalışmaların yürütülmesinde okuldaki anahtar rol ise eğitim yöneticisine aittir.Bu çalışmada; ilköğretim velilerinin okul yönetiminden sosyal sorumluluk görevine ilişkin beklentilerini, araştırmaya dahil olan velilerin çeşitli bağımsız değişkenlerine göre araştırmayı amaçlanmıştır. Bu amaçla; Bağcılar İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilköğretim okullarında çocukları öğrenim gören ve araştırmaya tesadüfî olarak katılan toplam 474 veliyle uygulama yapılmıştır. Uygulamada araştırmacılar tarafından hazırlanan ve uzman görüşünden geçen anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS-16 istatistik programında uygun istatistiki teknikler kullanılarak analiz edilmiştir.Elde edilen sonuçlara bakıldığında; velilerin yaş değişkeni dışındaki diğer tüm bağımsız değişkenlerine göre (cinsiyet, medeni durum, öğrenciye yakınlık durumu, okula gelme sıklığı ve eğitim durumu) anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Yine bulgulara bakıldığında; veliler genel olarak okul yönetiminden sosyal sorumluluk kapsamında; en fazla adil bir yönetim ve güven duygusu beklemekte, en az ise eğlence ya da şenlik gibi faaliyetler beklemektedirler. Son olarak, ortaya konan bulgular tartışılmış ve bulgular bağlamında çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
All humans are social and each individual always needs one another. Humans, in need of each other both physically and psychologically to establish and maintain societies, meet this need by establishing various institutions. One of those institutions in society is the school. One of the duties of the schools is the duty of social responsibility works as well as education-teaching duty. School fulfills the mutual needs of people by various activities. Schools perform this mission by various activities such as environment cleanup, information related to health, socializing activities, art and sport activities, seminars and conferences on various subjects. The key role to carry out these works at school belongs to education administrator.In this study, it is aimed to research the expectations of primary school parents from school administration related to social responsibility duty in accordance with independent variablesof parents participated in this research. In this respect; 474 randomly chosen parents whose children have education in primary schools of BağcılarDistrict Directorate of National Education participated in the research. A questionnaire prepared by researchers and consented by expert view is used in the research. Obtained data are analyzed by using appropriate statistical techniques in SPSS-16 statistics program.Considering obtained results; it is seen that there are meaningful differences according to the independent variables (gender, marital status, relationship with the student, frequency of school visits and education status) except age variable of parents. According to the findings; parents expect a fair administration and trust the most and entertaining activities the least from school administration in terms of social responsibility. Finally findings are discussed and various suggestions are given in terms of findings.