Eğitim müfettişlerinin görev alanlarına ilişkin öz-yeterlilik algısı: İstanbul il örneği
Perception of self-efficacy of education inspectors's working area
- Tez No: 296535
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Müfettişi, Yeterlilik, Öz-yeterlilik, Algı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Eğitim müfettişlerinin sistem içerisindeki varlık nedeni, eğitimin niteliğinin yükseltilmesine katkı sağlamaktır. Bunu başarabilmenin koşulu ise görev alanlarında yeterli olabilmektir. Bir insan ne kadar yetiştirilirse yetiştirilsin, birçok alanda başarılı olması oldukça zordur. Birçok işin bir arada yapılmaya çalışılması, yapılan her işin asgari şartlarının yerine getirilmesine neden olmaktadır. Bu durum ise, yapılan iş ile ilgili yaratıcılığı ve iş geliştirme beklentilerini ortadan kaldırmaktadır.Bir sorunun tespit edilmesi ve çözüm önerisi getirilebilmesi için, öncelikle o meslek grubundaki çalışanların kendilerini mesleki açıdan tanımaları, zayıf ve güçlü yönlerinin farkında olmaları gerekmektedir. Buradan elde edilen sonuçlara göre de, hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim gereksinimi alanları belirlenmelidir.Bu araştırmanın amacı, eğitim müfettişlerinin görev alanlarına ilişkin (Kurum ve ders denetimi, araştırma - inceleme, rehberlik ve soruşturma) öz-yeterlilik algılarını saptamak ve buna göre eğitim müfettişlerinin görev alanlarındaki yeterliliklerini artırabilmek için hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim gereksinimi alanları belirlenerek, denetim sistemini daha etkili kılmaktır.Araştırmanın evrenini, 2010-2011 öğretim yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Müfettişleri Başkanlığı'nda görevli 312 eğitim müfettişi oluşturmaktadır. Araştırma 175 eğitim müfettişi üzerinde yapılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak, anket kullanılmıştır. Anket, iki bölümden oluşmuş, birinci bölümdeki ilk dört soru kişisel ve mesleksel alanla ilgili, ikinci bölümdeki diğer elli madde ise eğitim müfettişlerinin görev alanlarındaki öz-yeterlilik algılarıyla ilgilidir. Müfettişlerin görev alanları ise beş alt alan olarak tanımlanmıştır.Elde edilen verilerin analizinde t-testi, ANOVA Analizi ve aritmetik ortalama kullanılmış, hesaplamalar bilgisayarda SPSS paket programı kullanılarak yapılmış ve araştırma sonunda elde edilen bulgular özetle şunlar olmuştur:1. Eğitim müfettişlerinin (ders denetimi, kurum denetimi, araştırma-inceleme, rehberlik ve soruşturma) görev alanlarındaki öz-yeterlilik algısının, onların ?Cinsiyeti?, ?Müfettişlikteki Kıdemi?, ?Eğitim Düzeyi (Öğrenim Durumu)? ve ?Branşı? ne olursa olsun ?iyi? ya da ?çok iyi? düzeyde olduğu,2. Eğitim müfettişlerinin görev alanına giren kurumların çok sayıda ve çeşitte olmasına rağmen, bu kurumların denetiminde eğitim müfettişlerinin kendilerini ?iyi? düzeyinde yeterli algıladığı,3.Eğitim müfettişlerinin (ders denetimi, kurum denetimi, araştırma-inceleme, rehberlik ve soruşturma) görev alanlarındaki öz-yeterlilik algılarında, onların ?Cinsiyetlerine? ve ?Müfettişlikteki Kıdemlerine? göre anlamlı farklılıkların olmadığı,4.Eğitim müfettişlerinin (kurum denetimi ile araştırma - inceleme) görev alanlarındaki öz-yeterlilik algılarında, ?Öğrenim Durumu? bakımından 0.05 düzeyinde anlamlı farklılığın olduğu, (ders denetimi, rehberlik ve soruşturma ) görev alanlarında ise; anlamlı farklılığın bulunmadığı,5.Eğitim müfettişlerinin ?ders denetimi? görev alanındaki öz-yeterlilik algısında, ?Branş? bakımından 0.05 düzeyinde anlamlı farklılığın olduğu, (kurum denetimi, rehberlik, inceleme-araştırma ve soruşturma ) görev alanlarında ise; branş bakımından anlamlı farklılığın bulunmadığı,Sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education supervisors make contributions to enhance the quality of education thats why they exists in our educational system. They can achive this if they are efficient enough on their field of duties. Although he is qualified well It?s difficult for a person to be successfull on every field. If you deal with much things at the same time it is very difficult for you to fulfill all of them. So this situation kills the creativeness of a person about his dealings and duties.It is necessery for a person to be aware of his weakness and strength in terms of his occupation in order to determine a problem and to solve it. After determining weaknesses and strengths you should decide in-service training fields and pre-servise training fields.The purpose of this study is to determine the efficiencies of primary education supervisors on their sphere of duties. And also to determine the necessity of in-servise taining and pre-service training fields inorder to enhance the efficiencies of primary education supervisors on their sphere of duties and to make the suvervising siystem more efficent.The universe of this study consists of 312 education supervisors in İstanbul in 2010-2011 academic year. This research was studied with 175 supervisors.A survey is used as data gatering tool. This survey consists of two parts. In the first part personal and vocational questions take place. In the second part of the survey fifty questions about the efficiencies and the sphere of duties of supervisors. The sphere of duties of supervisors is determine as five sub-fields.While analyzing gathered data; t-test, Anova and mean have been analysed by using SPSS software.The Results ın summary:1. Supervisors? perceive them selves efficient in terms of the sphere of duties no matter what their branch, sex, educational level and seniority.2. Although supervisors deals with many foundations they perceive them self efficent in terms of supervising these foundations.3. There isn?t any meaningful difference on their perception of self-efficiency in terms of sex and seniority of supervisors.4. There is a meaningful difference on their perception of self-efficiency in supervison of foundations in terms of educational level. And there isn?t any meaningful differences on their perception of self-efficiency in supervison of educational process in terms of educational level.5. There is a meaningful differences on their perception of self-efficiency in supervison of educational process in terms of their branches. And there isn?t any meaningful differences on their perception of self-efficiency in supervison of foundations in terms of their branches.Key words : Education Supervisor, Efficiency, Self-efficiency, Perception