Mimari ve kentsel alanda grafik tasarım: Yönlendirme tasarımı
Graphic design on architectural and urban areas: Wayfinding design
  1. Tez No: 296536
  2. Yazar: ATAKAN YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. AYŞEGÜL İZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Grafık Tasarım, Yönlendirme, Yön Bulma, İşaretler, Bilgilendirme Tasarımları, Grafık Tasarım, İşaretleme Sistemleri, Yön Bulma Sistemleri, Mimari Grafik Tasarım, İç Mimari ve Grafik Tasarım, Environmental Graphic Design, Wayfinding, Signs, İnformation Design, Graphic Design, Signs System, Wayfinding System, Architectural Graphic Design, İnterior Design and Graphic Design
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Şehirlerin gelişimi ve tasarımın artan önemi kentsel tasarımcıların kendilerini geliştirmesini gerekli kılar. Kentsel alanların iyi bir şekilde gelişmesi için alan tasarımı önem taşır. Alan tanımlanması gereken bir mekandır ve eski çağlardan günümüze kadar geçen evrede hem kişisel hem toplumsal ilişkilerin içiçe geçtiği, kültürleri yansıtan tasarım alanları oluşmuştur.20. yy'dan sonra, grafik tasarımcı kendilerine özgü iletişim, görsel ve sembolik dillerini çok çeşitli uygulamar ile birleştirerek ortaya kentsel ve mimari alanda görülen grafik tasarım örneklerini çıkarmıştır.Tasarımcılar ellerinde ki materyalleri ve tasarım güçlerini kullanarak mimari ve kentsel alanda projeler üretmeye başlamıştır. Bu yeni bir alan olan çevresel grafik tasarım kavramını yaratmıştır.Bu çalışmanın amacı; Mimari ve kentsel alanda ki yönlendirme tasarımı ve grafık uygulamalar üzerine yapılan bir araştırmadır. İletişim ?göndericiler? ve ?alıcılar? arasında gerçekleşen bilgi alışverişidir ve iletişim tasarımı bu eylemin hangi araçlarla ve nasıl yapılması gerektiğini planlar. İnsanlar ile mekanlar arasında ki iletişimin daha iyi sağlanması için grafik tasarımda yeni bir açılım olan çevresel grafik tasarım ve yönlendirme tasarımı konusu araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Growth of cities and importance of design required urban designers to improve themselves. Area designing was important for urban designers to improve themselves better. Area description was the required space and formed the design areas reflecting cultures which nested both individual and social relationships since ancient times to our time.By the time, the industrial design and urban planning was linked to this development, a graphic design deparment united under the name of environmental graphic design was born.The purpose of this study, was a research upon the graphic applications and wayfinding design in the fields of architecture and urban, to inform about navigation systems which were to be functional and visuality in the fields of architecture and urban. Communication is the exchange of information between ?senders? and ?receivers?. Communication design plans how to enrich this action. To ensure a better communication between people and places, graphic design new born expansions environmental and wayfinding design was researched.