Kurumsal yatırımcı olarak Türkiye'de emeklilik yatırım fonları ve fon performanslarının analizi
Pension funds as institutional investors in Turkey and analysis of fund performance
- Tez No: 296577
- Danışmanlar: DR. AYHAN ALGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bireysel Emeklilik Sistemi, Emeklilik Yatırım Fonları, Risk, Getiri, Performans Ölçümleri, Personal Pension System, Pension Funds, Risk, Return, Performance Measurements
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Finansal piyasaların gelişmesi ile birlikte tasarrufların ekonomik gelişmeye katkı sağlaması ve verimli yatırıma yönlendirilebilmesi için kurumsal yatırımcılar oluşturulmuştur. Kurumsal yatırımcı olarak emeklilik yatırım fonları tüm dünyada en çok tercih edilen yatırım seçeneklerinden biridir. Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemi'nin 2003 yılında uygulamaya girmesiyle birlikte emeklilik yatırım fonları faaliyete geçmiş ve kısa sürede büyük bir gelişim göstermiştir. Finansal piyasalarda büyük önem taşıyan emeklilik yatırım fonlarının sergilediği performanslar tasarruf sahipleri ve sisteme dâhil olan herkes için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında emeklilik yatırım fonlarının incelenmesi ve Türkiye'de 2010 yılında faaliyet gösteren emeklilik yatırım fonlarının performans analizinin yapılması amaçlanmıştır. 126 emeklilik fonu üzerinde yapılan çalışma, Sermaye Piyasası Kurulu kararına göre sınıflandırılan emeklilik yatırım fonu türlerine, fon şirketlerine ve portföy yöneticilerine göre ayrı ayrı incelenmiştir.Çalışmada, performans ölçüm tekniği olarak çeşitli risk faktörlerini dikkate alan ve seçim yeteneğini ölçen Tek Kriterli Modeller kullanılmıştır. Emeklilik fonlarının 2010 yılındaki günlük getirilerine göre performans ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Getirinin yanı sıra risk faktörünü dikkate alan performans ölçüm yöntemlerinin uygulanmasının sonucunda; fon türlerine, fon şirketlerine ve fon portföy yöneticilerine göre farklı sonuçlar elde edilmiştir. Tüm ölçütlerde başarılı performans sergileyen fonlar olduğu gibi, bazı ölçütlerde yüksek performans gösterip, bazı ölçütlerde ise düşük performans sergileyen fonların olduğu görülmüştür. Yapılan değerlendirmeler neticesinde fonların performanslarını ölçmek için sadece getirilerin göz önünde bulundurulmaması, aynı zamanda yatırım tercihlerinde ortalama getiriden daha çok etkisi görülebilen çeşitli performans ölçüm tekniklerinin kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of financial markets, institutional investors were formed in order to make the savings contribute to the economic growth and to lead them to the productive investment. Private pension funds are one of the most preferred investment options for institutional investors. In Turkey, with the coming into effect of Personal Pension System in 2003, the pension funds got started and made progress in a short time. Performances that are showed in financial markets by the important private pension funds have substantial place for both account owners and everyone who included in this system. Within the scope of Personal Pension System, this study aimed to inform about private pension funds and give an opinion to concerning people by analyzing performances of private pension funds in Turkey since 2010. The study made on the 126 private pension fund was analyzed according to the private pension fund types determined by the SPK, fund firms and portfolio administrators.In this study, Single Criteria Models were used which consider the different risk factors and measure the election skills. Performances are measured according to daily returns of private pension funds in 2010. As a result of the application of performance measurement techniques, which consider both the proceed and the risk factor, different results were obtained according to the types of fund, fund firms and fund portfolio managers. Funds which show successful performances were seen, as well as funds which show high performances in some criteria but low in others. As a result of the evaluations, it was decided that not only the returns but also the different factors that affect the investor choice should be taken into consideration in order to measure the performance.