Türkiye ve dünyadaki kredi garanti sistemleri, Türkiye'deki Kredi Garanti Fonu A.Ş.'nin kefalet hacminin ve işlerliğinin arttırılabilmesi için yapılabilecekler
Credit guarantee system in Turkey and world, other things can be done for improving the function and the volume of Credit Guarantee Fund in Turkey
- Tez No: 296578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRAY KÜÇÜKKOCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kredi Garanti Sistemi, Kefalet, Kredi Garanti Fonu A.Ş, KOBİ'ler, Credit Guarantee System, Guarantee, Credit Guarantee Fund, SME?s
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Dünyada ve Türkiye'de ekonomilerin temel taşları olan küçük ve orta boy işletmelerin finansman kaynaklarına ulaşmalarındaki en büyük problemleri yeterli teminatlara sahip olmamaları ve bu nedenle işletme sermayesi ya da yatırım ihtiyacı için gerekli fona erişememeleridir. Bu sorunun da en etkili çözümü Kredi Garanti Sistemi kefaletinden faydalanmaktır. Yeterli teminatı olmayan firmaların ihtiyaçları olduğu krediye ulaşabilmeleri ve kredilerin geri ödenmeme ihtimaline karşı geliştirilen Kredi Garanti Sistemi, beklenmeyen değişimlere karşı koruma sağlamakta, ancak riski ortadan kaldırmamaktadır. Kredi Garanti Sistemi risk paylaşımını sağlayarak, riskin banka, kredi müşterisi ve kredi garanti kurumu arasında dağıtılmasını esas almakta ve risk sonucu doğacak olası zararların hem banka hem de kefalet kurumuna dağıtarak, riskin tek bir kurum üzerindeki etkisini azaltmayı hedeflemektedir.Küçük ve orta boy işletmelerin finansmanında önemli bir araç olan Kredi Garanti Sistemi gelişmiş pek çok ülkede uzun yıllardan bu yana uygulanmaktadır. Kurulduğu her ülkede ülke ekonomisinde var olan küçük ve orta boy işletmelerin gelişebilmesi için finansman kaynaklarına erişimlerini kolaylaştırmakta ve ekonomik kalkınmaya olumlu katkılar yapmaktadırlar. Türkiye'de bu sistemin tek örneği Kredi Garanti Fonu A.Ş.'dir. Özellikle 2008 yılının ikinci yarısından itibaren global finansal krizin, yabancı ülkelerle birlikte Türk ekonomisini de olumsuz yönde etkilemesi, bankaların fon kullandırımlarında firmalara temkinli yaklaşmasına sebep olmuştur. Global kriz ile beraber bankalar, firmalardan kullanacakları krediler karşılığı yüksek tutarlı maddi teminatlar talep etmişlerdir. Kredi Garanti Fonu A.Ş.'nin bu krizle birlikte bilinirliği daha çok artmış, işletmelere artan bir şekilde kefalet vererek destek olmaya devam etmiştir ve etmektedir.Bu çalışmanın amacı, teminat problemi nedeni ile krediye ulaşamayan KOBİ'lerin ekonomik faaliyetlerini devam ettirebilmelerini sağlamanın yanı sıra, hayata geçirilemeyen projelerin uygulanabilmesi için banka, işletme ve ekonomi açısından Kredi Garanti Sistemi'nin önemini ortaya koyarak, Türkiye'de bu sistemin tek temsilcisi olan Kredi Garanti Fonu A.Ş.'nin işlerliğinin ve verdiği kefalet hacminin daha fazla arttırılabilmesi için güncel uygulamalardan farklı olarak uygulanabileceklerin tespit edilerek, KOBİ'lere daha fazla destek olarak onların ekonomiye olan katkılarının arttırabilmesidir.
Özet (Çeviri)
The biggest problem experienced by SME's, which are the foundation stones of economies in Turkey and throughout the world, in reaching financing resources can be attributed to inadequate security and thus not being able to access the right funds for operating capital or investments. The best solution to this problem is seen as taking advantage of the indemnity provided by The Credit Guarantee System. This system that was developed to enable companies with inadequate security to access the needed credit and also to guarantee repayment, provides protection against unexpected contingencies but does not fully remove the risk entailed. The Credit Guarantee System ensures the distribution of the risk between the bank, the credit customer and the credit guarantee institution, and thus reduces the effects of the risk on any one entity.The Credit Guarantee System which is an important tool for the financing requirements of SME's has been in use in developed countries for many years. It eases the access of SME's to financing resources in the countries. It has been implemented in and makes a positive contribution economic development. The only example of this in Turkey is the Kredi Garanti Fonu A.Ş. The negative impact of the financial crises specially from 2008 onwards, on the world economies including Turkey, has resulted in a more cautious approach by the banks in granting funds to companies. Accompanied by the global crises banks have started to require high value financial securities against credits requested by companies. The crises has resulted in a higher awareness of Kredi Garanti Fonu A.Ş. existence and the company has granted guarantees to various operators in an increasing scale and is continuing to do so currently.The object of this study is to demonstrate the importance of The Credit Guarantee System from the perspective of banking, operations and the economy in enabling not only the continuance of SME's economic operations but also being of help in implementing of new projects that would otherwise be put on the shelf but also to be able the provide more support to the SME's and to increase their contribution to the economic development by means of other possible applications that can be implemented, in addition to the existing implementations and thus increase the volume of guarantee allocated and raise its operability of The Credit Guarantee System which is the this systems only representative in Turkey.