Halil bin Halil Efendizade Salik Divanı (1-70. varaklar çeviri metin)
Divan of Halil bin Halil Efendizade Salik ( translate of 1-70. pages)
- Tez No: 296614
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VİCDAN ÖZDİNGİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan, şiir, klasik edebiyat, tezkire
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 358
Özet
Edebiyatta bir şairin şiirlerini belli bir düzene göre toplayan mecmuaya divan denir. Önceleri herhangi bir konu ile ilgili olarak yazılmış eserlere divan denirken zamanla kelimenin anlamı daralmış, İslam edebiyatlarında bir şairin klasik edebiyat çerçevesine uygun olarak yazdığı şiirlerin belli bir düzen içinde derlendiği kitap ya da mecmualara divan denmiştir.Divanlar, klasik edebiyat tarihimizin aydınlatılması, dönemin edebi ve sosyal hayatına ışık tutmaları, yazıldıkları dönemin dil özelliklerinin ve edebi zevkinin belirlenmesi bakımından önemlidirler. Ayrıca şairlerin hayatlarına dair tezkirelerde bulunmayan bilgilerin şiirlerde yer alması divanlara önem kazandıran bir başka yöndür.18. yüzyıl, siyasi, iktisadi ve içtimai hayatta yaşanan gerilemenin bilim, kültür ve edebiyatta hissedilmediği bir devirdir. Geleneğin belirlediği kriterlere bağlı kalınarak divanlar oluşturulmaya devam edilmiştir. Kaynaklarda ?şiir? ve ? şair asrı? olarak kabul edilen 18.yüzyıl, klasik edebiyatın en zengin dönemlerinden birisidir. Çalışmamızın konusunu bu yüzyılda yetişen şairlerden Salik Dede'nin divanı oluşturmaktadır.Salik Dîvanı'nı transkiripsiyon sistemine göre Latin harflerine çevirdik ve divan özelliklerini belirlemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
In the literature the divan is a book which picks up all poems any poet?s for a particular arrengement. Formerly divans was books which was written any subect but in the length of time the divan?s mean was reduction. And in the Islamic literature divan became a book which was written from one poet and pick up all his poems for a particular arrengement.Divans are important for illuminate to history of literature. They are important for illuminate to date?s literary and social lifes too. Accountancy they gives imformation about life?s of poet?s which are not lacking in ?tezkire?s.18. century is a time which has got deterioration in political, economical and social lifes. But there isn?t a deterioration in science, culture and literature. Divans were formed in classical rules which were determined from previous poets. 18. century is accepted ?century of poems? and ?century of poets?. And it is accepted the most productive sourch of classical litarature. Our work?s subject composed Salik Dede?s divan which was written in 18.century.We interpreted Salik?s Divan to Latin alphabet in transcription system. And we tried to designation characteristics of divan?s.Key Words : Divan, poem, classical literature, tezkire