Bağlanma stilleri evlilik uyumu ve aldatma eğilimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between marital adjustment and attachment styles and in infidelity tendency
  1. Tez No: 296637
  2. Yazar: ZEYNEP ŞEYMA ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ILGIN GÖKLER DANIŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Bağlanma Stilleri, Aldatma Eğilimi, Marital adjustment, attachment styles, infidelity tendency
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada, evli kişilerde bağlanma stilleri ve bazı değişkenlere (cinsyet, eğitim düzeyi, evlilik süresi, çocuk sayısı) göre evlilik uyumu ve aldatma eğilimlerinin değişip değişmediği incelenmiştir.Bu araştırmanın örneklemini, İstanbul ili sınırları içerisinde bulunan ve evli olan 217 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada, evli çiftlerin bağlanma stillerini belirlemek için İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA), evlilik uyumlarını ölçmek için Evlilik Uyum Ölçeği (EUÖ) ve aldatma eğilimlerinin belirlenmesi için Aldatma Eğilimi Ölçeği (AEÖ) uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmış, analizlerde ise ?Pearson Korelâsyon Analizi? ve ?Çok Yönlü Varyans Analizi? (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, farklı bağlanma stillerine sahip olan çiftlerin evlilik uyumları ve aldatma eğilimleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Evlilik süresinin evlilik uyumu üzerinde etkisi bulunmazken, evlilik süresine göre aldatma eğilimi anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Evliliğin ilk yıllarında (0?5) ve 20 yılın üstü evliliklerde aldatma eğilimi anlamlı olarak artmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, marital adjustment and infidelity tendency are investigated depending on the differences on attachment styles and some other variables (gender, education level, duration of marriage, number of children) in married couples. The participants of this study are composed of 217 married people who live in İstanbul. In order to determine married couples? attachment styles Relationships scales questionnare anketi is applied. For the purpose of determining marital adjustment and infedelity tendencies are administered. The data is analysed using SPSS, specifically Pearson Correlation Analyze and ANOVA. Results of the present study show that there is no significant difference between marital adjustment and infidelity tendency in terms of attachment styles. While duration of marriage have no significant impact on marital adjustment, it has a significant affect on infidelity tendency. Infidelity tendency is found to be significantly higher in the initial years of marriage (0-5 years) and after the 20th year of marriage.