Çatışma yaşanan bölgelerdeki üniversite gençlerinin umutsuzluk düzeylerinin yordanmasında travmatik yaşantılar, sosyal destek ve dünyaya ilişkin varsayımların rolü ve çatışma yaşanmayan bölgelerdeki üniversite gençleri ile karşılaştırılması
The role of travmatic experience, social support and world assumption in predicting hopelessness in university students living in conflicct areas and comporison with the universty students living in non-conflichal areas
  1. Tez No: 296672
  2. Yazar: MAHMUT PAKDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ILGIN GÖKLER DANIŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çatışma, umutsuzluk, travmatik yaşantılar, sosyal destek, dünyaya ilişkin varsayımlar, conflict, hopelessness, traumatic experiences social support, the assumptions about the world
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmanın amacı, çatışma yaşanan bölgelerdeki gençlerin umutsuzluk düzeylerinin yordanmasında algılanan sosyal destek, travmatik yaşantılar ile dünyaya ilişkin varsayımlar rolünün incelenmesidir. Araştırmanın temel hipotezi çatışma yaşanan bölgelerdeki gençlerle çatışma yaşanmayan bölgelerdeki gençlerin algılanan sosyal destek, travmatik yaşantılar, dünyaya ilişkin varsayımları ve umutsuzluk düzeyleri açısından farklılık göstereceği yönündedir. Örneklem 531 kişiden oluşmaktadır. Örneklemin % 46,5'i çatışma yaşanan (Diyarbakır, Van), % 53,5'i de çatışma yaşanmayan (İstanbul, Ankara) illerde yaşamaktadır. Araştırmada Sosyodemografik Bilgi Formu, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Dünyaya İlişkin Varsayımlar Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Travmatik Yaşantılar Listesi kullanılmıştır. Araştırmada SPSS 10.0 for Windows programı kullanılmıştır. Analiz olarak t testi, korelasyon ve aşamalı regresyon uygulanmıştır. Çatışma yaşanan bölgelerdeki gençlerin dünyaya ilişkin varsayımlar ve sosyal destek ölçeği puanları çatışma yaşanmayan bölgelerdeki gençlerin dünyaya ilişkin varsayımları ve sosyal destek ölçeği puanları toplamından anlamlı düzeyde düşük olduğu bulunmuştur. Çatışma yaşanan bölgelerdeki gençlerin Beck umutsuzluk ölçeği puanları, çatışma yaşanmayan bölgelerdeki gençlerin Beck umutsuzluk ölçeği puanları toplamından anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Dünyaya ilişkin varsayımlar, sosyal destek ve travmatik yaşantılar, umutsuzluk düzeyini anlamlı olarak yordayıp toplam varyansın %38'sını açıkladığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the perceived social support, traumatic experiences and the role of assumptions about the world to be observed on young people living in areas of conflict. The basic hypothesis of the research is that in areas of conflict young people?s levels of perceived social support, traumatic experiences and assumptions about the world will be different than those of young people living in peaceful areas. The sample consists of 531 people. 46.5% of the sample is living in the conflict area (Diyarbakir, Van), 53,5% lives in the non-conflict cities (Istanbul, Ankara). For the research the Sociodemographic İnformation Form, the Beck Opelessness Scale, the Scale of the Assumptions About the World, Multidimensional Scale of Perceived Social Support and a List of Traumatic Experiences. SPSS 10.0 for Windows program was used for the study. Analysis of t test, correlation and stepwise regression was applied. Assumptions about the world of young people in conflict areas and the social support scale scores of assumptions about the world of young people in areas likely in conflict and social support were found to be significantly lower than the sum of scores. Beck Hopelessness Scale scores of young people in conflict areas were found to be significantly higher, young people don't live in conflict areas likely in the sum of the Beck Hopelessness Scale scores. The level of hopelessness was significantly explained assumptions about the world, social support and traumatic experiences, and it is in relation 38% of the total variance.