Hayvanları Koruma Yasası ve uygulamalarda izlenen kamu politikalarının analizi
Animal Saving Rules and research on public politics followed to its applications
- Tez No: 296685
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ÜZÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Hayvanları Koruma Kanunu, Barınaklar, Kabahatler Kanunu, Kamu Politikalar, Animal Care Rule, Sanctuaries, Misdemeanor Law, Public Policies
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
30.03.2005 tarihinde yayınlanan 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, içerdiği pek çok kanun ve madde nedeni ile yayınladığı günden bu yana pek çok eleştiriye maruz kalmıştır. Kabahatler kanunu kapsamında değerlendirilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu da Kabahatler Kanunu kapsamında en çok eleştiriyi alanların başında gelmektedir. Özellikle geçtiğimiz son otuz yılda gerek Kabahatler Kanununda konu edinilen maddeler, gerekse hayvanları koruma konusunda yerel yönetimlerce izlenen kamu politikaları büyük değişikliklere gereksinim duymakta, sürekli olarak güncellenmesi gerekmektedir.Yapılan bu araştırmada, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve kanunun uygulanışında izlenen kamu politikalarının analizine yer verilmiştir. Araştırmanın yapıldığı dönemde bu alanda hiçbir akademik çalışma ve yayının olmaması da bu konuda büyük bir eksikliğin olduğunu göstermektedir. Bu nedenle çalışma betimsel örnekleme modelinden ziyade, alansal araştırma ve kaynak oluşturma modelinde desenlenmiştir. Araştırma sonuçları 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun gerek uygulamada, gerekse cezai hükümler açısından pek çok açık ve istismara yol açabilecek hükümler içerdiğini göstermektedir. Ayrıca araştırma sonuçları göstermiştir ki, her ne kadar eski TCK'dan farklı yönleri olsa ve daha modern bir yaklaşım getirmiş olsa da, Kanunun gerek izlenen politikalar, gerekse yasama ve cezai hükümler açısından caydırıcılığı yeterli görülmemektedir. Bunun temel nedeninin yasanın uygulama aşamasındaki eksikliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Misdemeanor Law numbered 5326 and dated 30.03.2005 has been subjected to many criticism due to some law and orders included by it since its publisihing. The first criticised law of the Misdemeanor Law named Animal Care Law numbered 5199 is the most criticised law of all. Especially in the last three decades, both items criticised in Misdemeandor Law and politics followed by local public managements require great changings, and must be continuously updated. In this research, Animal Care Law numbered 5199 and politics followed to application of the law are analysised. During the research, there has not been any academical research or publication, and this shows a great lack in this field. For this reason, reearch is designed in field research and source planning rather than descriptive sampling model. Results of the research showed that Animal Care Law numbered 5199 includes rules causing misuses for both application and punishment rules. In addition to this, results of the research also showed that although it seems different from TCK, this new rule has no difference for both ruling and punishing issues.