The anti-militarist attitude of Virginia Woolf as a step that shapes her perception of feminism
Virginia Woolf?un feminizm anlayışını şekillendiren bir basamak olarak anti-militarist tutumu
- Tez No: 296686
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Anti-militarist Feminizm, Anti-militarizm, Ataerkil Toplum, Feminizm, Militarizm, Savaş, Three Guineas, Anti-militarism, Anti-militarist Feminism, Feminism, Militarism, Patriarchal Society, Three Guineas, War
 - Yıl: 2011
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın somut amacı 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının en önemli kadın yazarlarından biri olan Virginia Woolf'un tartışmalı feminizm anlayışını sorgulamak ve onun feminizm algısının neredeyse temelini oluşturan savaş karşıtı tutumunu incelemektir.Virginia Woolf'un feminizm anlayışı, onun bazen feminist hareketi destekler çalışmalarda bulunması ancak çoğunlukla feministler aleyhinde yaptığı söylemler nedeniyle çelişkili bulunmaktadır. Çalışmada üzerinde durulan husus Virginia Woolf'un feminist ideolojiyi destekleme sebebinin sadece kadınların toplumda kendi varlıklarını kanıtlayabilmeleri değil, büyük ölçüde Woolf'un en büyük korkusu olan savaş gerçeğini engellemede kadın faktörünün ne denli büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulamaktır.Tezin birinci bölümünde Woolf'un yaşadığı dönem olan 20. yüzyıla ve döneme damgasını vuran olaylara, özellikle dünya savaşları vurgulanarak değinilmiş, bunun yanı sıra dönemin öne çıkan ideolojilerinden bazıları olan militarizm, anti-militarizm, feminizm ve anti-militarist feminizm kavramları açıklanmıştır. İkinci bölümde Virginia Woolf'un yaşamı kendisini feminizme ve savaş karşıtlığına iten deneyimleri çerçevesinde incelenmiş ve bunun bazı eserlerine yansıması konu edilmiştir. Üçüncü bölümde ise yazarın anti-militarist feminist tutumunu açıkça sergilediği kitabı Three Guineas analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde ise Virginia Woolf'un hayatında büyük yer tutan ve eserlerinde de açıkça yansıttığı savaş gerçeğinin, feminizm anlayışına yön verdiği, hatta feminizm ideolojisini savaşı engellemede bir yöntem olarak kullandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concrete aim of this thesis is to examine the debatable understanding of feminism of Virginia Woolf who was one of the most important woman writers of the 20th century and to analyze her anti-militarist attitude that constituted almost the core of her perception of feminism.The feminist conception of Virginia Woolf is found inconsistent and paradoxical because she sometimes carried out work supporting the feminist movement but she usually expressed her feelings against feminists. The matter stressed in the study is that Woolf did not only support the feminist ideology to prove women?s existence in the patriarchal society, but substantially upheld it to emphasize the great importance of women to prevent war. In the first chapter of our study, we touch upon the 20th century in which Virginia Woolf lived and the events that left a mark on the period by stressing especially the world wars. Besides, such prominent ideologies of the century as militarism, anti-militarism, feminism and anti-militarist feminism are put across. In the second chapter, the life of Virginia Woolf is examined within the frame of her experiences that prompted her to be a feminist and an anti-militarist. This chapter also includes how Woolf?s feminist and anti-militarist reflections redounded on some of her works. In the third chapter, Three Guineas, in which Virginia Woolf frankly exhibits her anti-militarist feminist attitudes, is analyzed. In the conclusion, it is deduced that the phenomenon of war, which took an important place in Woolf?s life and is clearly represented in her works, shapes her perception of feminism. Moreover, Woolf made use of feminist ideology as a method to prevent war.