Tanıtım afişlerinde karikatürün kullanımı ve bir şehir tanıtımı örneği doğrultusunda incelenmesi
The use of caricatures in promotion brochures and a research on a research on the promotion of a city as an example
  1. Tez No: 296695
  2. Yazar: İLYAS ÖNDER ÖKTEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tanıtım( Reklam ), Afiş, Karikatür, Kültür, Promotion (Advertisement), Poster, Caricature, Culture
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bir malın, hizmetin ya da markanın varlığı hakkında tüketiciyi, uyarmak ve bir mala, markaya, hizmete veya kuruma olumlu bir tutum yaratmak amacıyla göze ve kulağa seslenen, mesajların hazırlanması ve bu mesajların ücretli yada ücretsiz araçlarla yayımlanmasına ?tanıtım? denir. Tanıtımlar için en yaygın olan, iletişim araçları TV, basın ve afişlerdir. Afiş, sürekli toplumla iç içe yaşar ve her kesimden tüketiciye seslenme olanağı taşır.Tanıtım ve afiş kelimelerinin birleşiminden oluşan tanıtım afişleri aslında birbirini karşılayan ve iç içe düşünülebilecek kelimelerdir. Çünkü her ikisinin de amaçları içeriklerinde yer almaktadır. Yani tanıtımın (reklamın) yapıldığı basılı görsellerden en çok bilineni ve kullanılanı afiştir. Afiş en yaygın tanıtım araçlarındandır.Tanıtım afişlerinde karikatürün kullanılması ise çok farklı bir alana girmektedir. Çünkü karikatür insanları güldürürken düşündüren bir sanattır. Karikatürün amacı insanlarla dalga geçmek ya da rencide etmek olmamalıdır. Karikatür belli bir konuya ilgiyi çekerken mizahın cazibesini ve akılda kalıcılığını kullanmaktadır. Tanıtım ? Afiş ? Karikatür üçlüsünü iç içe düşünmek ve bunları bir arada kullanmak bir hayli etkileyici olabilir. Çünkü tanıtımın gerekliliğini karikatürün sanatsallığı ve eğlencesiyle harmanlayabilirsek ortaya çok farklı, ilgi çekici ve etkileyici çalışmalar çıkabilir.
Özet (Çeviri)
Preparing messages which appeal to eyes and ears, to awake consumers about the existance of a product or a service, and to maintain a positive attitude towards a product, a brand name, a service or an institution, and publishing those messages with or without charge is called `promotion?. The most common communication devices for promotion are television, media and posters. Posters are in every aspect of our lives and appeal to people from all strata.Promotion poster, which is a combination of the words promotion and poster, can indeed be thought as nesting and complementary words as both words include their aims in their contents. In other words, using posters, which are printed visuals, is the most known and used way of advertising. Posters are one of the most popular ways of advertising.Using caricatures in promotion posters is a completely different area in advertising as caricature is an art which makes people laugh and think at the very same time. The aim of caricatures should never be insulting or making fun of people. While focusing on a certain area, caricatures use the appeal and memorability of humour. Using and nesting Promotion-Posters-Caricature triplet can considerably be impressive. If we can blend the necessity of promotion with the artistry and entertainment of caricature, the outcome can considerably be authentic, attractive and impressive.