Örtüşen yönetim alanı problemi ve yerel yönetimler örneği: Eskişehir incelemesi
Overlapping administration field problem local governments case: Eskişehir analysis
  1. Tez No: 296696
  2. Yazar: AYŞE DOĞANTUNA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Yönetim Alanı, Görev ve Yetki Çatışması, Görev ve Yetki Çakışması, Local Government, Field of Administration, Conflict of Functions and Authorizations, Overlap of Functions and Authorizations
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Gelişen ve değişen kamu yönetimi anlayışı içinde yerel yönetimlerin bu günkü konumu itibari ile yönetim alanında gerek merkezi yönetim gerekse de birbirleri ile yaşadıkları görev ve yetki çatışması ve örtüşmesi sorunları göz ardı edilemeyecek derecede ortadadır.Bu bağlamda yerel yönetimlerin görev ve yetkilerinin net olarak belirlenmesi, yaşanan görev ve yetki çatışması ve örtüşmesi nedenleri ile bu çatışma ve örtüşmelere çözüm bulunması adına öncelikle görev tanımlarına yer verilmiş; yerel yönetimlerin ağırlığının en çok hissedildiği yerler olan kentlerde, yönetimde söz sahibi kurumların belirlenmesi, örtüşme ve çatışmanın nedenleri ile çözüm yollarının bulunması amaçlanmıştır. Örnek il incelemesi olarak ele alınan Eskişehir İlinde görev yapan yerel yönetimler, özellikle büyükşehir belediyesi ile merkez ilçe belediyeleri arasında yaşanan sorunlar incelenmiş, bu sorunların sebepleri bulunmaya çalışılmıştır. Ayrıca, Türkiye'den örnek vakalara yer verilerek, konunun çözümü için yapılabilecek değişiklikler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The problems of functions and authorizations conflict and overlap that local governments experience with each other and with central management in field of administration in the changing and developing public administration understanding are quite obvious that cannot be ignored. In this context, before all else, it is aimed to give place to the terms of reference in order to determine the functions and authorizations of the local governments and the reasons of functions and authorizations conflict and overlap. It is also aimed to determine the institutions having voice in the administration in cities where the heaviness of local authorities is most felt. And then, it is aimed to state the reasons of conflict and overlap experienced between these institutions and to find solutions to this conflict and overlap. Eskişehir City is taken for the case study. The conflicts occur between the local authorities, especially the conflicts between Metropolitan Municipality and the sub-municipalities are analyzed and the reasons behind these conflicts are specified. Finally, some case studies in Turkey are given, changes those could be applied for the solution of the issue are advised.