Kamu kurumlarında sürdürülebilir etkinliğin kontrolü: Balanced Scorecard ile kurumsal performansın ölçümü ve Kütahya ili nüfus müdürlüklerinde bir uygulama
Controlling sustainable efficiency in public enterprises: Measuring institutional performance with Balanced Scorecard and an application in civil registries of Kütahya province
  1. Tez No: 296717
  2. Yazar: YURDANUR ASA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Kurumsal Performans Ölçümü, Balanced Scorecard, Nüfus Müdürlüğü, TOPSIS, Public Administration, Measuring Institutional Performance, Balanced Scorecard, Civil Registry, TOPSIS
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
Araştırmanın amacı; kurumsal performans ölçümünün ülkemizdeki kamu kurumları için önemini vurgulamak ve literatürde, dünyada en popüler stratejik performans ölçüm sistemi olarak kabul edilen balanced scorecard yönteminin nüfus müdürlüklerinde uygulanabilirliğini araştırmaktır.Araştırmada, performans ölçümüne geçişi hazırlayan yönetim teorileri, klasik ve modern ve postmodern teoriler açısından değerlendirilerek, kamu kurumlarında kurumsal performans ölçümü ve balanced scorecard, kavramsal açıdan tüm yönleriyle ele alınmıştır. Tezin uygulama ile ilgili bölümünde Kütahya İline bağlı ilçe nüfus müdürlüklerinde balanced scorecard tekniği kullanılarak kurumsal performans ölçümü uygulaması yapılmıştır. Balanced scorecardın boyutları ile göstergelerinin ağırlıklandırılması yapılarak, verilerin değerlendirilmesi için yazılım programı geliştirilmiş, alınan sonuçlar çok kriterli karar verme tekniklerinden TOPSIS yöntemiyle analiz edilmiştir. Uygulama sonunda her ilçenin performans puanı elde edilerek nüfus müdürlüklerinin puanlara göre sıralaması yapılmıştır. Araştırmanın sonunda ülkemizdeki kamu kurumları ve nüfus müdürlükleri için ileride yapılacak çalışmalara yol gösterici olacağı varsayımıyla görüş ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to emphasize the importance of measuring institutional performance in public enterprises in Turkey and to research the applicability of balanced scorecard method, considered in the literature as the most popular performance measuring system, in civil registries.In the research, management theories that enable performance measuring were assessed in terms of classical and postmodern theories, and measuring institutional performance in public enterprises and balanced scorecard were analyzed cognitively in details. Institutional performance was measured in the District Civil Registry Directorates of Kütahya Province using balanced scorecard Technique. Weighting of dimensions and indicators of balanced scorecard was done and software was developed to evaluate the data. The results were analyzed with TOPSIS method, one of the multi-criteria decision making techniques. As a result, performance score of every district was obtained and civil registries were ranked according to their scores. Finally, suggestions were made in order to guide future studies on public enterprises and civil registries in Turkey.