Kitle iletişim araçlarında ailenin ve ataerkinin yeniden üretimi (Örnek olaylar: Zuhal Topal'la İzdivaç programı ve Geniş Aile dizisi)
Regeneration of family and patriarchy in the view of mass media (Case studies: The programme ?Zuhal Topal?la İzdivaç and tv series ?Geniş Aile?)
- Tez No: 296718
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEHRİBAN ŞAHİN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Ataerkillik, Kapitalizm, Popüler Kültür, Tüketim Toplumu, Kitle İletişim Araçları, Family, Patriarchy, Capitalism, Popular Culture, Consumerist Community, Mass Media
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZETKİTLE İLETİŞİM ARAÇLARINDA AİLENİN VE ATAERKİNİN YENİDEN ÜRETİMİ (ÖRNEK OLAYLAR: ZUHAL TOPAL'LA İZDİVAÇ PROGRAMI VE GENİŞ AİLE DİZİSİ)ŞAHİN, HaticeYüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Şehriban ŞAHİN KAYATemmuz, 2011, 123 sayfaBu tez insanlar için son derece önemli bir duygusal destek alanı olan aile kurumunun ataerkillik, popüler kültür ve kapitalizm üçgeninde nasıl tekrar üretildiği, ?aile son buluyor? tartışmaları arasında kadını ikincilleştiren ataerkilliğin kitle iletişim araçlarında nasıl temsil edildiğini ?Geniş Aile? ve ?Zuhal Topal'la İzdivaç? örnek olayları üzerinden ortaya koyma hedefindedir. Bu çalışmada ailenin ve kitle iletişim araçlarının tarihsel gelişimi ve teorik yaklaşımları üzerine basılı yayın araştırması yapılmıştır. ?Geniş Aile? ve ?Zuhal Topal'la İzdivaç? programları üzerine uygulanan gözlem, içerik analizi ve görüşme teknikleri kullanılmıştır.20. ve 21. yüzyılın insanları günlük hayatın her anında ve her alanında kitle iletişiminin ürettiği kimliklere ve imajlara maruz kalırlar. Kitle iletişim araçlarında üretilen anlamlar, üretim ve tüketim ilişkilerini içerir. Üretim ve tüketimin söz konusu olduğu her noktada güç ilişkileri devreye girer. Kitle iletişim araçlarından söz edildiği noktada popüler kültür ve tüketim toplumu ilişkisine bakılması bir zorunluluktur.Çağdaş toplumlarda herkes bir tüketicidir. Tüketim, ister insanın yiyecek, giyecek, barınma ihtiyacı olsun isterse de kültürel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olsun kitleleri yönlendiren popüler kültürün egemenliği altındadır. Popüler kültür bir eğlence kültürü olarak kitle iletişim araçları tarafından tekrar tekrar üretilmektedir. Popüler kültürün yeniden üretimi esnasında toplumun içinde yaşayan kültür sorgulanmadan gösterime sokulur. Gösterime sokulan görüntü toplumu çağdaşlaştırmanın ötesinde sadece gelirlerini en üst seviyeye çıkarmanın peşindedir.Üreme, seks güdüsü ve duygusal bağlılıklar sonucu ortaya çıkan aile kurumu özel mülkiyet anlayışı ile birlikte ataerkil sistemin tahakkümü altına girmiştir. Kapitalizm kendinden önceki tüm kavramları, yaşam biçimlerini geleneksel olarak niteleyerek kendini farklılaştırmıştır, ancak ataerkillik konusunda bir süreklilik göstermiştir. Kitle iletişim araçları gelirlerini korumak ve artırmak için ataerkil kapitalist sisteme sıkı sıkıya bağlıdır. Kitle iletişim araçları, özellikle televizyon ataerkil aile yapısını korumak için toplumun ataerkil kültürel varlıklarını sorgulamadan ekrana taşır. Geniş Aile dizisi toplumdaki ataerkil aile imajını en iyi yansıtan örneklerden biridir.Zuhal Topal'la İzdivaç programına katılan kişiler çoğunlukla modern yaşam şartlarıyla yalnız kalan insanlar, ekonomik sıkıntı içinde olan ve bir erkeğin bakımına ihtiyaç duyan kadınlar ve kendilerine ev içindeki ihtiyaçlarını karşılayacak beceriler kazandırılmamış erkeklerdir. Geçmiş dönemlerde insanlar yaşlı anne ve babalarının bakımını üstlenmekteydi. Son dönemlerde yaşanan toplumsal ve ekonomik koşullar bunu engellemektedir. Geniş ailelerin parçalanmasıyla birlikte insanlar yaşlılıklarında yalnız kalmaktadır. Bu durumdan kurtulmak için çözümü evlilikte bulmuşlar ve en kolay yol olarak da toplum tarafından sevilen insanlarca sunulan televizyon programlarını tercih etmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTREGENERATION OF FAMILY AND PATRIARCHY IN THE VIEW OF MASS MEDIA (CASE STUDIES: THE PROGRAMME ?ZUHAL TOPAL?LA İZDİVAÇ AND TV SERIES ?GENİŞ AİLE?)ŞAHİN, HaticePostgraduate Thesis, Sociology DepartmentThesis Advisor: Assistant Professor Şehriban ŞAHİN KAYAJuly, 2011, 123 pagesThis thesis aims to show how the family institution, a highly important sensitive supporting field for people, was regenerated in the triangle of patriarchy, popular culture and capitalism; and how patriarchy, which sets the women into second position, was represented in the Mass Media among the arguments ?family comes to end? over the case studies of Geniş Aile and Zuhal Topal?la İzdivaç. In this study, the historical development of family and mass communication is analyzed by concentrating on various theoritical approaches. The ?Geniş Aile? series and the ?Zuhal Topal?la İzdivaç? program are considered on the basis of observation, content analysis and interview.The people of 20th and 21st centuries are exposed to the images and identifications brought by Mass Media in any moment and field of daily life. The meanings created by Mass Media include the relationship between the production and consumption. Power relations come into force in every field of production and consumption. It is necessary to examine the relationship between popular culture and consumption community whenever the Mass Media is mentioned.Each individual is a consumer in modern societies. Consumption is under the sway of the popular culture which influences the society not only for the inquiries of food, clothes and accommodation but also for the cultural needs of the people. The popular culture as an entertainment culture is constantly regenerated by Mass Media. The culture existing among the society is without being questioned presented during the reproduction of popular culture. The scene brought onto the screen aims to raise the income of the society the highest level rather than modernizing the society.Family institution formed by reproduction, sexual motives and emotional interdependence, is under the control of patriarchal system with the concept of private property. Capitalism has differentiated itself by defining the former concepts and life styles as traditional; however it presented continuity about patriarchy. Mass Media are dependent tightly to the patriarchal capitalist system in order to save and increase their income. Mass media, especially the television present patriarchal cultural assets of society on the screen without questioning in order to preserve the patriarchal family structure. The TV series `Geniş Aile? is one of the best examples that reflect the patriarchal family image in society.The individuals attending the programme ?Zuhal Topal?la İzdivaç? are mostly the individuals made alone by modern life conditions or women in need of financial support of a man?s support; whereas men failed to gain the skills to afford their own needs in a house. People used to look after their old mothers and fathers in the past. Recent social and economical conditions have put this habit away. People have become alone during old ages with the destruction of wide families. These people have found the solution at the marriage to get rid of that case and preferred the television programmes presented by famous and favourite people as the easiest way.